Annons
Nyheter

August här har du ditt liv

Om två år har den stackars världen märkligt nog snurrat vidare i hundra år utan August Strindbergs direkta hjälp.
Nyheter • Publicerad 8 december 2010
Martin Lagerholm Läs också: Ulf Olssons Jag blir galen, om Strindberg, vansinnet och vetenskapen. ett magnifikt praktverk om en lysande personlighet
Martin Lagerholm Läs också: Ulf Olssons Jag blir galen, om Strindberg, vansinnet och vetenskapen. ett magnifikt praktverk om en lysande personlighetFoto: 

Men visst kan han väl redan nu vara värd en rejäl uppvaktning, vår egen titan på den litteraturhistoriska himlen som han ju ändå är! Om Strindberg är en vackert formgiven och rikligt illustrerad antologi i storformat – 34 x 23 cm (inte ens Ingmar Bergman lär väl kunna klå de måtten?) – med några av Sveriges förnämsta pennor bland bidragsgivarna. Redaktören till denna praktfulla antologi och samling berättelser, författaren och filmaren Lena Einhorn, skriver i förordet om att hon roas av komplexa människor – i den hyperproduktive, megalomane och stingslige Strindbergs fall en eufemism som heter duga. Hur som helst har denna sammansatta personlighet här gett upphov till 25 välskrivna och ämnesmässigt skiftande historier, artiklar och essäer baserade på Strindbergs liv (snarare än verk).

Det handlar här om allt från Strindbergs projiceringar och självinsceneringar, självhävdelsebehov och monumentbyggen, så som de framstår för psykiatrikern Johan Cullberg, och exilåren med familjen (Eivor Martinus) till Strindbergs relation till sina förläggare (David Gedin) och Strindberg som bildkonstnär (konstvetaren Göran Söderström). Textsamlingen beskriver så ett slags Här har du ditt liv genom tjogtalet infallsvinklar och temperament, vart och ett med sin alldeles speciella relation till det bångstyriga geniet. Textbidragen, snyggt flankerade av ett rikt bildmaterial (fotografier, illustrationer, målningar), är ordnade så att en ungefärlig biografisk kronologi har kunnat bibehållas, från psykoanalytikern Clarence Crafoords inledande artikel om Strindbergs barndom i Stockholm och ett porträtt av föräldrarna, till Ulrika Knutsons finstämda berättelse Den gamle i tornet, om Strindbergs sista år i huvudstaden fram till 1912 års 60 000 manstarka begravningsfölje till Norra begravningsplatsen.

Annons

Ytterligare författarnamn som Susanna Alakoski, Ernst Brunner, Björn Ranelid och Ebba Witt-Brattström hjälper till att guida runt i de Strindbergska själstillståndens "druvor och mögel", för att citera koryféen själv, som i livets olika kriser med Cullbergs ord var en baddare på att såväl privat som konstnärligt vända ett hotande nederlag till sin fördel.

Om Strindberg är helt enkelt ett magnifikt praktverk om den svenska litteraturhistoriens väl mest lysande personlighet, och för all del också en vacker skrytbok till soffbordet för den som till äventyrs hellre bläddrar och tittar än verkligen läser.

Läs också: Ulf Olssons Jag blir galen, om Strindberg, vansinnet och vetenskapen.

Martin Lagerholm

Om Strindberg

Lena Einhorn (redaktör)

Norstedts

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons