Annons
Nyheter

Berättelser som väcker läslusten

En anglofil, en kvinna som funderar över vänskap och en som är besatt av väder var tre av författarna på Bokens dag i går kväll.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Tre av författarna som besökte Bokens dag i Växjö. Ovan: Therese Bohman. Nedan: Louise Boije af Gennäs. Till höger: Johan Hakelius. Foto: urban Nilsson
Tre av författarna som besökte Bokens dag i Växjö. Ovan: Therese Bohman. Nedan: Louise Boije af Gennäs. Till höger: Johan Hakelius. Foto: urban NilssonFoto: Sif Erlandsson
Foto: 
Foto: 

Växjö konserthus var fullsatt när närmare 800 personer kom till den 32:a Bokens dag.

– Som alla delar kärleken till böcker och läsning, inledde kvällens konferencier, historikern Olle Larsson.

Annons

Först ut på scenen var Johan Hakelius, fascinerad av allt brittiskt. Han berättade om sin bok Ladies, om excentriska engelska damer.

– Som är både galna och stolta, och som i England tillåts vara det.

Den spännande historien om Margrethe Argyle väcker läslusten. Hon trasslade sig ur det mesta, från när hon föll i ett hisschakt och troddes förlamad men dansade vals förbi doktorn efter tre veckor till den spektakulära skilsmässan 1963 som hela England talade om. Där figurerade en lista på 88 älskare och ett avslöjande halsband på nakenbilder.

– Jag har lärt mig genom att skriva den här boken om udda existenser, att vi inte ska se dem som ett bekymmer utan se på dem med glädje.

Louise Boije af Gennäs skriver i boken Högre än alla himlar om vänskap, ett ämne hon funderar mycket på. Hon menar att exempelvis kärleken får oförtjänt mycket uppmärksamhet på bekostnad av just vänskapen.

– På vägen från Stockholm hit ner till Växjö njöt jag av min väninna Anns sällskap i fem timmar. Vänskap är underbart!

I boken speglas den mellan Jalle och Viktor, homosexuell respektive hetero. Medan den senares dejter diskuteras är det tabu dem emellan att prata om Jalles. När Viktor, som befann sig i New York den 11 september, blir rasist sätts vänskapen på prov.

– Hur förhåller man sig till det, undrar Louise Boije af Gennäs.

Sista författare på scen före paus och boksignering var Therese Bohman. Hennes debutroman Den drunk- nade har tagits väl emot av kritiker. Hon fick idén till boken när hon åkte buss på Östgötaslätten, som påminner om Skåne. Där förlade hon också sitt triangeldrama om Marina, systern Stella och hennes sambo Gabriel. Svartsjuka, kärlek, erotik och död är ingredienser.

– Jag har också jobbat mycket med stämningar, i förhållande till årstid och väder. Både jag och hela min familj är extremt besatta av väder. Här speglar naturen såväl krypande obehag som ödslighet en sen höst.

Ninni Schulman och Johan Theorin stod på scenen efter paus. Författarna Marcus Birro och Ann Heberlein skulle också ha framträtt under kvällen men båda gav återbud på grund av sjukdom. En ersättare var Håkan Nordmark, knuten till Smålands museum.

Sif Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons