Annons
Nyheter

Cilla och Rolf Börjlind: Springfloden

Cilla och Rolf Börjlind är en duo med många samarbetsprojekt bakom sig, framförallt på manussidan.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2012
Foto: 
Rolf och Cilla Börjlind.
Rolf och Cilla Börjlind.Foto: Thron Ullberg

De har skrivit filmmanus, bland annat till en stor mängd Beck-filmer och nu senast till filmatiseringarna av Arne Dahls A-gruppserie, och de har även arbetat med tv-serier. Mycket av manusarbetet har gällt kriminalberättelser, och nu ger de sig också in i genren som skönlitterära deckarförfattare. Det är dock tydligt att det rör sig om genredebutanter med stor erfarenhet i bagaget.

Springfloden kretsar kring två historier: en serie brutala fall av misshandel av hemlösa i Stockholm idag, och ett olöst fall där en kvinna i slutet av 1980-talet dränktes på västkusten. Romanens centralgestalt är Olivia Rönning, student vid polishögskolan som under sommarledigheten får i uppgift att titta på ett gammalt olöst fall och då väljer västkustmordet. Övriga centralfigurer i romanen är en äldre, excentrisk kvinnlig kriminalkommissarien och Tom Stilton. Stilton har tidigare varit polis och var ursprungligen involverad i västkustfallet, men har sedan släppt allt och lever nu som hemlös på Stockholms gator. När Rönning söker upp Stilton för att få veta mer om det olösta fallet knyts det hela samman.

Annons

Det originella med Springfloden är just kombinationen av huvudpersoner som känns fräsch och skiljer sig från dagens typiska svenska polisroman. Cilla och Rolf Börjlind har skapat karaktärer att tycka om, och redan efter första romanen ser man som läsare fram emot att få träffa dem igen och lära känna dem närmare. Skildringen av den samtida Stockholmsverkligheten känns också både övertygande och relevant. Därtill är intrigen välkonstruerad och spännande vilket gör att Cilla och Rolf Börjlind – trots några smärre språkliga taffligheter och ett i övrigt korthugget, men välfungerande, språk – framstår som intressanta att hålla ögonen på framöver. Deras pressfotografier antyder att de försöker lansera sig som efterföljarna till författarparet bakom pseudonymen Lars Kepler, och Springfloden håller absolut samma klass som Keplers debut. Om Cilla och Rolf Börjlind också kan följa föregångarnas utvecklingskurva ska bli spännande att se.

KERSTIN BERGMAN

Springfloden

Författare: Cilla och Rolf Börjlind

Förlag: Norstedts

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons