Annons
Nyheter

Destiny ödesbestämd storsäljare

Hösten har knappt börjat, ändå vet spelvärlden vilket spel som kommer att sälja bäst – nya actionäventyret Destiny. Utvecklarna hävdar att spelet är så nyskapande att det ger namn åt en helt ny genre. Välkommen till delad-värld-skjutaren!
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014
Att skapa sin egen avatar i Destiny verkar bli poppis. När spelet testades i stor skala i somras var det en av sakerna spelarna ägnade mest tid åt.
Att skapa sin egen avatar i Destiny verkar bli poppis. När spelet testades i stor skala i somras var det en av sakerna spelarna ägnade mest tid åt.Foto: Bungie
Hur märkligt det än låter säger sig världens spelanalytiker redan veta att Destiny kommer bli höstens storsäljare, och sälja uppåt 15 miljoner exemplar.
Hur märkligt det än låter säger sig världens spelanalytiker redan veta att Destiny kommer bli höstens storsäljare, och sälja uppåt 15 miljoner exemplar.Foto: Bungie
Destiny är ett science fictionspel som utspelas i en gigantisk onlinevärld. Det finurliga är att spelaren själv kan välja precis hur mycket social interaktion denne vill ha.
Destiny är ett science fictionspel som utspelas i en gigantisk onlinevärld. Det finurliga är att spelaren själv kan välja precis hur mycket social interaktion denne vill ha.Foto: Bungie Foto
"Vi har drömt om att kunna göra ett spel som Destiny med en öppen och dynamisk spelvärld i över tio år", säger David "DeeJ" Dague.
"Vi har drömt om att kunna göra ett spel som Destiny med en öppen och dynamisk spelvärld i över tio år", säger David "DeeJ" Dague.Foto: Thomas Arnroth

Om bara några veckor är det dags för höstens mest hajpade spel, actionäventyret Destiny. Eller om det nu ens är ett actionäventyr. Utvecklarna Bungie menar att man gör så mycket nytt med sitt storspel att det i princip startar en helt ny genre kallad shared-world shooter, alltså ett skjutaspel i en delad värd. Vad är det?

– Destiny utspelas i en öppen värld som du delar med alla andra spelare som befinner sig där. Men du bestämmer själv nivå på interaktion och social kontakt. Du kan vara allt från den ensamma soldaten som sköter sig helt själv och inte pratar med någon, till den som gör precis allt tillsammans med andra, säger David Dague, som går under smeknamnet DeeJ.

Annons

Han är ansvarig för just de sociala kontakterna i Bungies spel, en extra viktig roll den här gången. Destiny är ett science fictionspel, likheterna med spelstudions tidigare spelserie Halo är så många att en del kritiker kallat det för just en Halokopia. Konsumenterna verkar dock inte ha några invändningar, redan nu har amerikanska analytiker räknat ut både att Destiny kommer vara höstens storsäljare, och att det kommer slå världsrekord i försäljning för en helt ny spelserie.

– I sin kärna är Destiny ett adrenalinpackat spel, en actionupplevelse som i första hand vänder sig till spelare som gillar just det. Men alla dessa spelare inte är lika, folk vill spela på sitt eget sätt. Vill du mest ägna dig åt att upptäcka vår enorma spelvärld, kolla på soluppgången och meka med din karaktär så kan du göra det. Varför ska vi stoppa det? Vi har vår tydliga vision med spelet, men så många som möjligt ska känna sig hemma i den.

Enligt David Dague är Destiny resultatet av över tio års funderingar och drömmar, spelet Bungie alltid velat göra, men som tekniken tillåtit först nu. För att kunna göra det bröt studion för några år sedan med förre ägaren Microsoft, och gick istället till storförlaget Activison, som är kända för att satsa enorma summor på ett fåtal spel. Att Bungie och Activision skrivit ett tioårigt samarbetsavtal är ingen tillfällighet. Destinys spelvärld är tänkt att leva länge minst så länge – och att det hela tiden ska hända nya saker i den, saker som inte ens Bungie själva styr.

– Vi har drömt om det här spelet i över ett decennium, vi har jobbat med det i många år, men det är först nu äventyret börjar på riktigt, konstaterar Dague.

Spelet släpps 9 september, då får vi veta exakt hur stort det här äventyret blir.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons