Annons
Nyheter

Dikter i rörelse

Nästa gång du kliver in i en hiss, kan du mötas av en dikt. Runtom i Växjö är bland annat personal från olika kommunala bostadsbolag upptagna med att hänga upp dikter av Pär Lagerkvist och Tomas Tranströmer, båda nobelpristagare i litteratur.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011
Tomas Tranströmer. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX.
Tomas Tranströmer. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX.Foto: 

– Vi ville göra det här bland annat inför nobelfesten och vi ville hylla författarna. Man är ofta ensam i en hiss och då är det fint att läsa en dikt, säger bibliotekarien Karin Tunerstedt.

Inne på stadsbiblioteket i Växjö har det funnits hissdikter i ungefär 1,5 år och nu har projektet alltså tillfälligt flyttats utanför portarna. Ungefär 100 lappar med två dikter ska sättas uppe runtom i stadens hissar. Dikterna kommer från Den lyckliges väg (1921) av Pär Lagerkvist och Den stora gåtan (2004) av Tomas Tranströmer.

Annons

Novembersolen...

min jätteskugga simmar

och blir en hägring.

Ur Den stora gåtan 2004, Tomas Tranströmer.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons