Annons
Nyheter

Dubbelkonserter värmde i vinterkylan

Strax efter halv tio intar fyra herrar scenen, den ena mer välklädd än den andra. Kavajer, instoppade skjortor, scarfs och upprullade byxor möter välklippta frisyrer.
Nyheter • Publicerad 24 december 2010
Foto: Alexander Mahmoud
Zdravko Zizmond i Streets of Mars bjöd på energi.
Zdravko Zizmond i Streets of Mars bjöd på energi.Foto: Alexander Mahmoud

22/12

Plats: Kafé De luxe

Annons

The Sonnets + Streets of mars

Publik: ca 70

Längd: 30 minuter Sonnets, 30 Streets of mars

Bäst, Sonnets: Sista låten- Everywhere Bäst: Energin

Sämst, Sonnets: Ljudet? Sämst, Streets of mars: Den bristande rösten

Samtidigt som tonerna av kvällens första jullåt klingar av äntrar The Sonnets scenen. Bandet är bosatt i Malmö, men det är i Småland rötterna finns. Tidigare i höst kom de ut med albumet Western Harbour Blue som i press möttes av både ris och ros. I kväll är det fem år sedan de sist spelade i Växjö och de säger sig ha saknat det. Strax efter halv tio intar fyra herrar scenen, den ena mer välklädd än den andra. Kavajer, instoppade skjortor, scarfs och upprullade byxor möter välklippta frisyrer. En tjej har gjort dem sällskap och håller ställning vid keyboarden, samtidigt som hon då och då stämmer in i sången, vilket lyfter bandet förvånansvärt mycket.

Spelningen inleds med låten No Hollywood ending från nya skivan. I mellanspelet säger sångaren Per Magnusson "Växjö, vi har längtat efter det här ". Trots att musiken är dansvänlig, har en tom halvcirkel bildats framför scenen.

Men att bandet är synkat och tight går inte att förneka. Sångarens strumpor matchar gitarristens scarfs, bara en sådan grej! The Sonnets vet precis vad de gör och kanske är det den tryggheten som blir deras fall ikväll- stundvis ser bandmedlemmarna nästan uttråkade ut. Under låten The Blues And The Vows väcks dock musiken till liv igen, tack vare ett intro på bongotrummor. Trots att bandet nu dansar och ger publiken allt, står den stilla och den tomma delen framför scenen förblir tom.

"Hur är allt med Växjö så här innan jul?" frågar sångaren, till svar får han några spridda ja. Men så fort han börjar prata om nyårsfiranden i Uffes källare blir det något nytt i luften och han vinner i alla fall en del av Växjöpublikens hjärtan. När de inleder låten New Fire In The City har publiken blygt börjat krypa fram mot scenen och äntligen får bandet det gensvar de förtjänar. The Sonnets dansar, publiken gör så gott de kan och när bandet med en god jul-hälsning och efter en cover på Fleetwood Macs Everyhere lämnar scenen lämnar de en nöjd och något varmare publik bakom sig.

Tidigare i höst kom det Växjöbaserade bandet Streets of Mars ut med sitt debutalbum Breathe in, breathe out, som möttes av applåder. I kväll är de på Kafe Deluxe för att ge allt och det gör de genom hela konserten. Bandet dansar i princip in på scen och slutar inte förrän sladdarna dragits ur. Sångaren påpekar att det är "Jäkligt kul att få vara här!" och det märks, bandet har kanske roligast av alla på plats.

Det dröjer inte länge innan publiken kommit igång och snart finns till och med en antydan till allsång. Sångarens lugg dryper av svett och han går gång på gång ned på knä och sjunger för allt han har. Jag tror mina stämband är kvar i kylan någonstans och trots att rösten i kväll kanske inte är den bästa så kompenserar Street of Mars för det med sin energi. Varmare än så här kommer vi knappast bli ikväll.

Irena Pozar
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons