Annons
Nyheter

Ekborg höll julmässa

När Anders Ekborg på fredagen framträdde i Växjö under rubriken En stilla jul var det lika sant som det var sagt. Han hade i sällskap pianisten Anders Lundquist och gitarristen Bengt Magnusson. Det var ett väl samspelt team, och tacka för det – med så många stopp på turnén.
Nyheter • Publicerad 11 december 2010
Anders Ekborg gav Växjöborna en stor dos julstämning i teatern på fredagskvällen.
Anders Ekborg gav Växjöborna en stor dos julstämning i teatern på fredagskvällen.Foto: Lena Gunnarsson

Programmet började med Nu tändas tusen juleljus och innehöll sedan under programmets gång de allra vanligaste och mest folkkära julsångerna uppblandade med en hel del annat material som var valt enligt stämningsläget folkkär. Mycket riktigt var Växjö teater alldeles fullsatt av en mogen publik som utöver musiken fick höra en del småprat om jul, tro och kärlek.

Det handlade om jul och längtan till jul, det vill säga barndomens jul och tro kanske till och med på Gud. Det är som att svära i kyrkan, det här med att kittla lite på teatern med det mest förbjudna, religionen, men ändå inte stå för den. Det Anders Ekborg gjorde med stort mästerskap var att han läste Förklädd gud av Hjalmar Gullberg på ett sätt som nog kräver sin skådespelare.

Annons

Sångkonsten i programmet var helt präglad av musikalen och sångtekniken som hör dit. Det blir onekligen en annan karaktär på gamla julsånger när sångaren drar på vokalerna och ibland går över i falsettsång som skedde exempelvis i Ser du stjärnan i det blå.

Nej, då var det friskare med ett stycke av Tom Lehrer, en ballad av judiskt ursprung, det stycket stack ut från all bomull och var medryckande och roligt. Det var också nästa stycke, som var hämtat från belgaren trubaduren Jaques Brel, som enligt Anders Ekborg är den man som fört honom till scenen.

Ett par låtar från nya skivan, varav den första var urtrist, fick publiken lyssna till och efter paus Dagen är kommen på engelska och i slutet O helga natt samt dessförinnan en ny mästerlig läsning, den här gången Tomten av Viktor Rydberg.

Som sagt, det hela var stilla och gav med säkerhet en stunds vila.

Det är som att svära i kyrkan, det här med att kittla lite på teatern med det mest förbjudna, religionen, men ändå inte stå för den.

Anders Ekborg

Växjö teater, 10/12

Publik: Fullsatt

Längd: 1 timme och 50 minuter.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons