Annons
Nyheter

En konsert för alla sinnen

Tingsryd Resort fortsätter samarbetet med Musik i Syd och i lördags var det dags för tredje konserten vid Åsnens strand. Publiken fick höra både nyskriven innovativ och traditionell folkmusik.
Nyheter • Publicerad 16 december 2013
Lisa Rydberg, till vänster och Lisa Eriksson Långbacka.
Lisa Rydberg, till vänster och Lisa Eriksson Långbacka.Foto: Lena Gunnarsson

Framträdandet med duon Lisas sammanföll med en kyrkokonsert för de drabbade i Filipinerna. Kanske en förklaring till varför så få kom till Tingsryd Resort i dimman och mörkret i lördags. Lisas bjöd på en fin dos varierad konsert med inslag av julens sånger, i nästan två timmar utöver paus.

Lisa Rydberg på fiol och Lisa Eriksson Långbacka på accordion bildade 2011 duon Lisas, på inrådan av en annan folkmusiker, Esbjörn Hazelius. Ett gott råd, för de två strålande spelekvinnorna, varav Lisa Rydberg utsågs till Riksspeleman 1990, gav i själ och hjärta och skicklighet en konsert för alla sinnen. Innerlig kommunikation och glöd i spelet lämnade stort utrymme för liv och improvisation. Inledningen är stillsam med två låtar skrivna av Lisa E. Långbacka: Moas vals, skriven till en tjej som kämpat hårt, följt av låten 2013 i raskt tempo. (Och ja, den ena Lisan är släkt med regissören Ralf Långbacka på lite längre håll.)

Annons

Lisa Rydberg stämde sedan upp i ett tredelat stycke där variation och lite influenser av nutida musik varvades med traditionella toner.

Hon spelar med hela kroppen, det svänger!

Senare lyfts låtar ur folkmusikens skattgömmor: en låt av Anders Hjort och polskor från Dalarna, varav en tillägnad Östbjörka, med samma titel. Det bjuds fina tempoväxlingar, överraskande tonartsbyten, en imponerande Häxdans från Medelpad, och kärleksvalser, en i vemod, en i durig lycka, ljus som en smultronglänta! Svårmod och glädje samsas denna kväll. Och när det är dags för lite högtidlig julstämning träder sångsolisten, sopranen Elin Skorup f d Nicklasson fram. Vi får veta att hon är barndomskamrat till Lisa E. Långbacka. Gläns över sjö och strand framförs suveränt, liksom snabba och lekfulla Deck the halls (ni som kan er Kalle Ankas julafton kan inom er höra Pluto yla här!)

Konserten avslutades med vackert extranummer: skön sånginsats av Elin Skorup i Jean Sibelius julvisa: Giv mig ej prakt, giv mig änglavakt och över jorden frid!

Håll utkik efter duo Lisas, två fin-fina spelekvinnor med många järn i elden. Rydberg har nyligen släppt en Bach-skiva på svenska, och Långbacka lär bland annat höras 2014 på turné med Tomas Ledin.

TINA PERSSON

Konsert: Lisas

Lisa Rydberg fiol

Lisa Eriksson Långbacka accordion

Tingsryd Resort, lördag 14/12

Publik: Cirka 20

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons