Annons
Nyheter

Engagerat utan nyanser

Tredje boken om Emelie Lexander.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2014
Linnéa Berglund har tidigare skrivit om Emelie Lexander i böckerna Ingen vanlig sommar och Jag glömmer aldrig Pascal.
Linnéa Berglund har tidigare skrivit om Emelie Lexander i böckerna Ingen vanlig sommar och Jag glömmer aldrig Pascal.Foto: linneaberglund
Foto: 

Hästraserna är många och människor i alla åldrar­ dras till festligheterna, stånden är fyllda med läderchaps och goda churros, ekipagen turas om på framridnings­banan och stämningen är het när de olika tävlingsmomenten väl tar fart i Linnéa Berglunds bok En annorlunda tävling.

Boken är hennes tredje i serien om Emelie Lexander, efter Ingen vanlig sommar (2013) och Jag glömmer aldrig Pascal (2013). Här får hon följa med som hästskötare på den stora sommar­tävlingen på High Chapar­ral i Småland. Rebecca ska delta i lagtävlingarna med araben Saba, och lasso och kalvfösning står på dagordningen.

Annons

Westernridningens olika moment och kärleken till de stora djuren trängs med stråken av en kärlekshistoria och en tät gemenskap. Kapitlen är ganska korta och uppbyggda kring möten och detaljer på och vid sidan av banan. Som hästfantast är det lätt att känna igen sig och leva sig in i arbetet och spänningen.

Språket flyter framåt utan krångligheter och boken är lätt att läsa i ett svep. Några större nyanser mellan karaktärerna finns dock inte, vare sig i tal eller sätt. Förutom en del stereotypa fällor då, som att en punktering utan tvekan fixas av killarna.

Det Berglund lägger krutet på är i?stället engagemanget och gemenskapen, och det lyckas hon riktigt bra med.

Situationerna hon beskriver med hästarna doftar och känns, oroar och underhåller. Slutet tycks också bädda för en uppföljare.

Jonna Fries

Läs också: Gull Åkerbloms hästserie om Emily eller någonting av Lin Hallberg.

En annorlunda tävling

Författare: Linnéa Berglund

Förlag: Idus

Ålder: ca 9–12 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons