Kultur & nöje

Fantasieggande spänningsbok

Kultur & nöje Artikeln publicerades
Det hastiga uppbrottet från SVT och Kamratposten gav Ola Lindholm möjlighet att förverkliga en gammal dröm – att skriva böcker.
Det hastiga uppbrottet från SVT och Kamratposten gav Ola Lindholm möjlighet att förverkliga en gammal dröm – att skriva böcker.

I Ola Lindholms skönlitterära debut suddas gränsen mellan dröm och verklighet ut. Därmed får han tillgång till ett omfattande stoff, som räcker till flera böcker. Berättelsen hävdar sig som fantasieggande spänningslitteratur, skriver Peter Grönborg.

Odjuret vaknar

Författare: Ola Lindholm

Illustrationer: Jonas Åkerlund

Förlag: Bonnier Carlsen

Säkert har många undrat vad Ola Lindholm haft för sig sedan han så abrupt fick sluta som programledare i SVT och redaktör för tidningen Kamratposten. Uppbrottet har inte varit knäckande, utan tvärtom gett honom möjlighet att förverkliga en gammal dröm – att skriva böcker.

Genren är fantasy och han går ut på ganska bred front, tänker sig en serie böcker, eller åtminstone två. Den första heter Odjuret vaknar och nästa lanseras som Kampen mot Samaael. Själva serien går under namnet Drömfångaren och säger exakt vad det hela handlar om.

I den värld som målas upp måste någon ta fast de fantasidjur som barn alstrar i sina drömmar, inte minst de farliga. Djuren etablerar sig alltså i den verkliga världen, otydligt varför.

Idén ger i alla fall författaren möjlighet att skapa märkliga varelser, lockande för inbillningen. Rutiga zebror är i rörelse, liksom en tvåhövdad fågel, en paddofant och en kondorhjort, samt grisnosdelfiner med flera. Skapelserna är alltså inte sanslöst surrealistiska, utan sammansatta av välbekanta element.

Huvudansvaret för jakten på drömdjuren har pappa och mamma Angel, tillsammans med dottern Isabell. Djuren förs till en sorts reservat, i väntan på bättre tider. Nu är läget sådant att familjen behöver hjälp med sitt arbete.

Därför plockar de något bryskt upp Andy i sin flygande farkost. Han är en föräldralös pojke på 11 år, vars tragiska barndomsupplevelser gjort honom benägen att drömma hemska drömmar, vilka bidragit till att andelen ondska i världen ökat.

Allt pekar dock på att Andy, efter tvekan och flera flyktförsök, har de egenskaper som kommer att kvalificera honom för uppgiften som hjälte i det godas tjänst. Dessa scener för tankarna till medeltida ritualer och på det hela taget är stilen i boken eklektisk, efterbildande snarare än originell.

Som författare hör inte Ola Lindholm till de djärva. Istället är han omsorgsfull, tar försiktigt vård om varje enskildhet. Och eftersom han så tydligt månar om att hålla tempo i den stiliserade berättelsen går det ut över miljöteckningen och det psykologiska.

Därför är Odjuret vaknar mer en roman som ynglar av sig på bredden, snarare än att korrespondera med djupen. Som fantasieggande spänningslitteratur hävdar den sig dock mer än väl.

Fakta

Ola Lindholm

Född: 1970 i Blekinge

Bakgrund: Har arbetat som programledare på SVT, varit chefredaktör för Kamratposten och styrelseledamot i BRIS.

Visa mer...