Annons
Nyheter

Fantasin flyttar ut

Findus flyttar ut är den tionde boken om gubben Pettson och hans älsklingskatt. Det är hela elva år sedan det senaste verket i serien kom ut, När Findus var liten och försvann.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012
Foto: 
Foto: 
Findus flyttar ut i det gamla dasset i den tionde delen om katten och gubben Pettson. Finurligt, men lite fantasilöst tycker recensenten.
Findus flyttar ut i det gamla dasset i den tionde delen om katten och gubben Pettson. Finurligt, men lite fantasilöst tycker recensenten.Foto: 
Foto: 

Den nya boken är baserad på en pjäs som Sven Nordqvist skrev 1990. De viktigaste delarna finns där; mucklorna, hönsen och den ständigt närvarande humorn. Och så en energisk katt och en händig gubbe, såklart! Den här gången tar handlingen sin början klockan fyra på morgonen. Findus kan inte låta bli att hoppa i sin säng. Gubben Pettson blir galen och resultatet blir att katten flyttar ut i det gamla dasset. Men först tas bajstunnan bort, för Findus är rädd för att trilla ner i hålet.

Sven Nordqvist imponerar som vanligt med sina finurliga illustrationer. Bara att följa de små mucklornas upptåg är halva upplevelsen. För vem kan motstå ett snigelliknande djur som har ett hus på ryggen? Eller en muckla som leker tittut bakom tapetrullarna? För trots att de lider av rejäl kleptomani backar inte Sven Nordqvist för att engagera sig i de små detaljerna. Hans stora styrka. Vem kommer annars på att vedträn kan bestå av gigantiska tändstickor?

Annons

Men det känns inte lika fantasirikt som tidigare. Handlingen känns lite torftig. I alla fall i jämförelse med Pannkakstårtan, Rävjakten och Pettson får julbesök. Och om man har sett fram emot en ny Pettson-bok i elva år så känns det lite trist att Sven Nordqvist plockar fram gammal skåpmat. Det hade varit roligare med en ny historia, något lite extra som kan avsluta serien. En bok med extra många mucklor, virriga hönor och där världens bästa katt får ta ut svängarna rejält. Snälla, låt det bli en till bok.

Findus flyttar ut

Författare: Sven Nordqvist

Förlag: Opal

Ålder: 3-6 år

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons