Annons
Nyheter

Flygolyckan inspirerade till ytterligare en fågelbok

Brutus Östling har fotat fåglar i sju år och hållit runt 500 föreläsningar i ämnet, från Luleå i norr till Sydafrika i söder. I kväll kommer han till Palladium i Växjö.
– För tio år sedan kunde jag inte stå inför en publik, nu älskar jag det, säger han.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2012
Foto: Brutus Östling
Brutus Östling har fotograferat fåglar i sju år och har gett ut åtta böcker i ämnet.
Brutus Östling har fotograferat fåglar i sju år och har gett ut åtta böcker i ämnet.Foto: 

Galleri Vemboö hade tidigare i år en stor utställning med Brutus bilder och även en föreläsning i samband med denna. Många har hört av sig till galleriet och undrat när han kommer tillbaka. I dag erbjuds en ny chans.

– Det kommer att handla om fåglar. Framförallt albatrosser, säger Brutus.

Annons

Det är nämligen det fågelfotografens senaste bok, Under asfalten vilar en strand, handlar om. På Midway- öarna som ligger mellan Honolulu och Tokyo, där ett av Andra världs- krigets viktigaste slag utspelade sig, har naturen tagit över den gamla marinbasen. De två öarna som är två och tre kilo-meter långa och täcks till 20 procent av asfalt är numera naturreservat. Världens största albatross-koloni huserar där med runt en miljon fåglar.

– Man bokstavligt talat snubblar på dem, säger Brutus Östling.

Trots detta har öarna väldigt få besökare och 2010, det år då Brutus var där, hade de totalt 70 be-sökare. Han skulle dit i mars 2002, men två veckor innan resan stängdes öarna för besökare och han visste inte om han skulle på chansen igen. Men 2008 läste han en notis i New York Times att de hade öppnat igen. Så nästa resa bokades in 2009.

– Men då var det för få som ville åka, så resan ställdes in.

Året därpå gjorde han ett nytt försök, och kom denna gång iväg. Sju dagar skulle spendera s på öarna, och någon tanke på att göra en bok hade han inte. Men ödet ville annorlunda och när det var dags att lämna öarna började det brinna i flygplanets ena motor och de fick återvända till öarna.

– De lyckades fixa ett reservplan för elva av oss, och då vi var fjorton fick tre av oss offra sig, du kan ju gissa vem som offrade sig först.

Han blev kvar i 15 dagar och då blev det en bok av det hela.

När Brutus Östling var 14–15 år ville han bli sportfotograf, men det var först 20 år senare han började fotografera, när han började med dykning. Han tog med sig en kamera och sålde bilderna.

– Men när jag fick barn halkade jag av någon anledning in på fåglar i stället.

Detta var 2005. Sedan dess har han gett ut åtta böcker.

Annons

Vad är svårigheten med att fota fåglar?

– Svårigheter vet jag inte. Fåglar finns överallt eftersom de kan flyga och det handlar om att ta sig till de platser där man kan komma fåglarna nära utan att skrämma dem, där de inte är skygga.

Men hans favoritplats att fota fåglar på är ändå den egna trädgården där han nu håller på att bygga gömställen för att komma dem närmare. Nästa år ger Brutus Östling ut en bok där han ger tips för fotografering av fåglar och djur.

– Mitt bästa tips är att ha ett brinnande intresse för det man gör, som med allt annat, säger han.

Rasmus Thedin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons