Annons
Nyheter

Folklig utomhusfest håller staden levande

På lördag samlas gycklare, musikanter, dansare och andra kulturutövare i Växjös centrum. För tionde året i rad anordnas Vårstad, som sedan 2007 gett utrymme för olika kulturuttryck.
Växjö • Publicerad 26 maj 2016
Det händer alltid något under Vårstad, som bjuder på en rad upptäckbara aktiviteter. Foto: Mats Samuelsson
Det händer alltid något under Vårstad, som bjuder på en rad upptäckbara aktiviteter. Foto: Mats Samuelsson

I helgen väntar årets upplaga av kulturfesten Vårstad, som i vanlig ordning går av stapeln i slutet av maj. Kultursekreterarkollegorna Peter Johansson och Maria Lundqvist på kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö har varit delaktiga i evenemanget sedan start.

– Det är en annan feeling på stan i jämförelse med andra helgdagar. Även om det blir regn brukar det vara mycket folk på gatorna, säger Peter Johansson.

Annons

Årets nyhet är att Glasgatans dag, som tidigare inträffat i september, firas i samband med Vårstad. Därmed kommer diverse glasaktiviteter att äga rum längs Sandgärdsgatan.

En skillnad mot fjolåret är att Vårstad numera enbart äger rum under lördagen. Orsaken är att kommunen behöver fördela sina tillgångar på andra evenemang, däribland Scensommar.

– Eftersom vi är en politisk organisation är det svårt att utöka resurserna. Därför har vi tajtat till innehållet och bland annat prioriterat kvällskonserterna till Scensommar i stället, säger Peter Johansson.

Men trots att evenemangstiden kortats ner, är upplägget i princip detsamma som tidigare år. Maria Lundqvist är positiv till att skära ner till en dag.

– Genom att lägga allt på en dag blir det mer fokus på aktiviteter. Då försäkrar vi att det alltid händer något vid sidan om, säger Maria Lundqvist.

För att stadens gator och torg ska sättas i rörelse, arrangeras samtliga evenemang utomhus.

– Det bidrar till ett levande centrum och ett gemensamt rum för kultur. Att dagen dessutom består av gratis evenemang är inbjudande.

Teaterparken brukar höra till de mest välbesökta platserna under kulturfesten. Med aktiviteter och föreställningar riktade till barn är det en uppskattad plats för hela familjen. Men dagen bjuder på många oförutsedda upptäckter.

– Det roliga med Vårstad är att folk snubblar över saker som de inte trodde fanns. Oftast brukar man ha några inplanerade besök, sedan halkar man in på ett annat spår.

Huruvida kulturfesten fortsätter i samma spår även nästa år återstår att se.

Annons

– Vi får se hur det nya upplägget fungerar och planera därefter. Sedan kommer vi fortsätta att vässa och fila på evenemanget för att det ska vara så bra som möjligt.

Emil Petersson

Vårstad

Fem utvalda programpunkter

Glasgravering med Kulturparken Småland, kl 10-16. Under Glasgatans dag kan man gravera sitt eget glas hos glasantikvarien.

Poesi och postpunk på stadsbibilioteket. Diktläsning av Jonas Ellerström och Martti Soutkari samt spelning med postpunkbandet Blago Bung.

Albansk folkdansfestival 2016. Tävlingsdans mellan grupper från hela landet.

Ursäkta stör jag? med Kompani Paradiso. Komisk gatuteater som fylls med dråpligheter.

Konsert med Kulturskolan och Centrumskolan. Musik och film i ett varierat program.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons