Annons
Nyheter

Första och största wizard rock-bandet till växjö

Wizard rock kan vara vilken genre som helst. Den gemensamma nämnaren är att texterna handlar om Harry Potter. I måndags spelade musikstilens första band – Harry and the Potters – i Växjö.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2010
Jennie Söderberg, Caroline Sundkvist och Agnes Fransson är inbitna Harry Potter-fans och arrangerar spelningen med Harry and the Potters som spelar wizard rock.
Jennie Söderberg, Caroline Sundkvist och Agnes Fransson är inbitna Harry Potter-fans och arrangerar spelningen med Harry and the Potters som spelar wizard rock.Foto: Filip Sjöfors
Harry and the Potters vid deras spelning i Östersund förra veckan. Foto: Emma Thorell Stårsta
Harry and the Potters vid deras spelning i Östersund förra veckan. Foto: Emma Thorell StårstaFoto: 

– Det finns en hel kultur runt Harry Potter-böckerna och musiken drar referenser till böckerna som alla fans förstår, säger Caroline Sundkvist.

Tillsammans med sina vänner Jennie Söderberg och Agnes Fransson arrangerade hon spelningen med det amerikanska bandet Harry and the Potters på Bergendahlska gården vid Musikhuset i måndags.

Annons

Låtarna handlar om händelser i böckerna, händelser som borde ha funnits med eller om karaktärerna.

– Det kan vara antingen från en persons eller från en saks synvinkel, säger Agnes.

– Ja, det finns faktiskt ett band som skriver låtar bara från piskande pilträdets synvinkel, tillägger Caroline.

I Sverige är wizard rock ett ganska nytt, och för många okänt, fenomen. Tidigare i år hölls en liten festival i Åre och i maj hade Caroline och en kompis ordnat en spelning i Växjö med fem svenska band. Men att Harry and the Potters kommer till Sverige och Växjö är så stort att tjejerna knappt tror att det är sant. De är det första och största bandet i genren. Spelningen i Växjö ingår i deras skandinavien-turné.

Wizard rock är inte en särskild musikgenre utan finns inom alla möjliga musikstilar såsom pop, indie, metal, rap och punk.

– Man behöver inte ens vara bra musikaliskt. Man bara tar en gitarr, skriver en låt och alla älskar det ändå, säger Caroline.

Att musiken låter bra ser tjejerna mest som ett plus. I stället lyfter de fram gemenskapen som det mest väsentliga, att känna att de är en del av fandomen.

– Låtarna har också börjat handla om själva fandomen, säger Jennie.

– Alla kan relatera till de låtarna så det är många som gillar dem, säger Caroline.

Harry and the Potters bildades 2002. Caroline började lyssna på dem 2006, då hade musikstilen blivit populär bland Harry Potter-fans utomlands. I dag finns det 600-700 band som spelar wizard rock, berättar hon. Andra band i genren är exempelvis Ministry of magic och Draco and the malfoys. De senaste åren har det även kommit en del svenska band, bland andra The swedish shortsnouts, som framträder som förband ikväll. På grund av både bandnamnen, som Harry and the Potters, och låttexterna blir det svårt för banden att ge ut skivor eftersom det bryter mot upphovsrätten.

Annons

Caroline, Jennie och Agnes lärde känna varandra genom en Harry Potter-sida på nätet för några år sedan. Ungefär när sjätte boken släpptes, minns de. De är mellan 17 och 20 år gamla och det är den åldern de uppfattar som vanligast bland fansen. De var i Harrys ålder när den första boken kom och har sedan hängt med.

– Det finns många som säger 'är inte du för gammal för det där', säger Jennie som är 20.

Andra fördomar de möter är att Harry Potter-fans skulle vara konstiga.

– 'Är du seriös?' har jag också fått höra flera gånger, säger Caroline.

Också bland Harry Potter-fansen finns det de som avfärdar musikstilen wizard rock.

Kan man gilla musiken utan att vara Harry Potter-fan då?

– Ja, det tror jag, säger Caroline. På grund av glädjen och engagemanget, de är ett jättebra liveband.

Cecilia Alstermark
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons