Annons
Nyheter

Från Potter till Platon

Anna Wessman står inför en flytt och böckerna ligger i lådor. De rymmer mest deckare, men även Platon. Och så förstås idrottsböcker. – Det kanske känns lite stereotypt, säger hon när hon ser att de hamnat längst fram på bilden.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2012
Foto: 
Sportböcker, deckare och Harry Potter tillhör favoriterna. Foto: Olof Elfverson
Sportböcker, deckare och Harry Potter tillhör favoriterna. Foto: Olof ElfversonFoto: 

Anna Wessman har svenskt rekord i spjut. Förra året var hon dessutom den första svenska att vinna finnkampen i spjut på 32 år. Vinner hon i år också blir hon första svenska med denna bedrift någonsin.

Annas bokhylla är för tillfället ingen bokhylla, böckerna ligger i flyttlådor. Tidigare delade hon lägenhet med två andra friidrottare, som nu lämnat Växjö. För tillfället bor hon hemma hos mamma i väntan på att beslutet ska tas: Växjö, Stockholm eller utlandet.

Annons

Vad har du för böcker i dina flyttlådor?

– Främst två typer. Deckare och idrottsböcker. Men inte biografier, utan mer faktaböcker. Deckarna är oftast de som finns på New York Times topplista, för de är lätta att få tag på på flygplatser. Jag läser mest när jag är ute och reser och i deckarna sugs man in i en annan värld. Jag vill inte läsa böcker som får mig att börja gråta när jag sitter på flygplatsen. Det som kanske förvånar folk mest när de tänker på mig som idrottstjej är nog Platons Staten. Jag läste filosofi när jag pluggade i USA. Det var den bästa universitetskurs jag läst. Det är ett av de klassiska verken och jag plockar fram den ibland och läser ett stycke här och där.

Köper du dina böcker, eller får du dem?

– Jag köper dem som sagt när jag är ute och reser. Jag har aldrig uppfattats av familjen som en bokslukare, så de ger mig bara kokböcker.

Vilken är din favoritbok?

– Svårt, men den jag har läst flest gånger är nog sista Harry Potter-boken. Den har jag läst tre gånger.

Vilken är din skämsbok?

– Kanske Mamma Mu? Det är böcker jag inte vill göra mig av med. De får mig att känna mig som ett litet barn på nytt när jag läser dem. Jag blir glad bara jag tänker på det.

Vilken var senaste boken du köpte?

– First Family av David Baldacci. Den stod högt på topplistan när jag var i Amsterdam, så det fick bli den.

Annons

Vad är ditt lästips till hängmattan?

– Janet Evanovichs serie om Stephanie Plum, som handlar om en tjej i en förort till New Jersey som blir prisjägare. De flyter på bra och jag skrattar mycket när jag läser dem. Fast det är kanske mer för tjejer. Så det får bli mitt tips för hängmattan för tjejer.

Fotnot: Skämsbok i det här fallet betyder – en bok som man skäms för att man gillar.

Tidigare artikel:

16/7: Bokhandlaren Patrik Hammarstrand om sin relation till boken Nöff Nöff.

Deckarfavorit

Anna Wessman

Ålder: 22 år.

Bor: För närvarande i Växjö, men håller på att flytta. Vet dock inte om det blir till Stockholm, utomlands eller till nytt boende i Växjö.

Yrke: Spjutkastare.

Favoritförfattare: Greg Iles, deckarförfattare. ”Honom har jag läst mycket på sistone.”

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons