Annons
Nyheter

Fredag gräver guld

Nyheter • Publicerad 6 juli 2012
Foto: JAN COLLSI÷÷

Fredag fortsätter jakten på sommarplågor som vi älskar att hata, eller kanske hatar att älska. För Sverige har det inte gått särskilt bra i fotbolls-EM, därför blickar vi bakåt i tiden och gräver fram en munter nostalgitripp.

Året är 1994. Poptrion GES bildas och får ett ärofyllt uppdrag – att skriva och spela in kampsången för Sveriges herrlandslag inför fotbolls-VM. Resultatet blir När vi gräver guld i USA. Någon förstaplacering blir det inte för landslaget, men den 16 juli befinner sig ett blågult land i eufori. Sverige besegrar Bulgarien med 4-0 och tar hem bronset i Pasadena, USA. Glädjen är total. Anders Glenmark, Thomas Orup Eriksson och Niklas Strömstedt plockar senare hem Årets låt på Grammisgalan. Låten innehåller rader som: ”Till alla dom som korsat Atlanten, visat att det går. Världen tittar på – ända från New Delhi till Moskva. När vi gräver guld i USA” och ligger på svenska singellistan i 40 veckor.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons