Annons
Nyheter

Gala satsar på lokala artister

På fredag är det dags för Lions årliga vårgala. I år framträder lokala artister – som alla ställer upp gratis för att samla in pengar till forskning om barndiabetes.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2012
Johan Wirell
Johan WirellFoto: Johan Kristensson
Dacke Drängar
Dacke DrängarFoto: Alexander Mahmoud
Sångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist är en av artisterna som uppträder på Lions vårgala på fredag.
Sångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist är en av artisterna som uppträder på Lions vårgala på fredag.Foto: Filip Sjöfors

Tidigare år har nationellt kända artister som Maria Klingvall, After Shave och Kalle Moraeus uppträtt på Lions traditionella galakväll i Växjö. Men i år är det enbart lokala artister som kommer att stå på scenen.

– Det är av två skäl, berättar Sven-Olof Sandberg från Lions i Växjö. Artistgagerna blir bara högre och högre, och vi som samlar in pengar till välgörenhet vill inte göda välkända artister. I år är det i stället så fantastiskt att alla som är med ställer upp gratis.

Annons

– Sen vill vi också stödja lokala artister. Vi tycker att de ska få synas och höras.

Vårgalan är en av de viktigaste inkomstkällorna för Lions i Växjö. En stor del av pengarna som samlas in under kvällen kommer i år att gå till Lions landsomfattande insamling till forskning om barndiabetes.

– Men vi är noga med att också stödja lokala satsningar, säger Sven-Olof Sandberg. I år stöttar vi till exempel ett barn- och ungdomsläger för barn som har missbruk inom familjen. Så genom att komma på den här konserten förenar man nytta med nöje. Ju fler som kommer desto mer pengar kommer in till välgörenhet.

En av artisterna på vårgalan är sångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist, som är född utanför Älmhult. Hon är utbildad på Operahögskolan i Stockholm, och har bland annat fått Växjö kommuns kulturstipendium och spelat Hanna Glavari i Glada Änkan och Maria i Sound of music på Linneateatern i Växjö. I höst har hon en roll i föreställningen Läderlappen på Växjö Konserthus.

– Jag gör det så gärna, säger hon om varför hon inte tar något betalt för sitt framträdande på vårgalan. I vårt samhälle i dag måste nästan alla människor ha betalt. Där vill jag gå mot strömmen, man måste kunna göra saker ideellt – även om jag själv vill kunna bestämma när det blir. Det är viktigt att vi alla hjälps åt.

Totalt kommer det att finnas närmare 50 musiker och sångare på scenen under galakvällen. Förutom Yvonne Tuvesson Rosenqvist framträder Kosta Musikkår, operasångaren Johan Wirell, kören Dacke Drängar, sång- och showgruppen Missljud och jazzartisterna Hubert Szymczynski och Ewa Stanko.

Lina Mattebo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons