Annons
Nyheter

"Galet om vi tar oss till final"

I morgon kväll är det dags för den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen. När Anton Ewald sjunger bidraget Natural kan det vara på sin plats att lyssna lite extra. Låten är skriven av John Lundvik, även kallad Johnel, från Växjö.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014
Foto: Josefin Mirsch
Foto: 

Man kan säga att John Lundvik, 31 år, från Öjaby i Växjö har några lysande år bakom sig. För drygt tre år sedan lossnade det rejält i artistkarriären. Då skrev han tillsammans med Jörgen Elofsson låten When I tell the world you’re mine som Agnes och Björn Skifs framförde på kronprinsessan Victorias bröllop. Han har skrivit musiken till filmen Snabba chash, varit med i Så ska det låta och jobbar delar av året i USA som kompositör. Drottning Silvia ville att John Lundvik skulle sjunga på hennes födelsedagsfest på Oscarsteatern i december förra året och ja, efter den tv-sändningen ”kom ketchupeffekten”.

– Just nu är jag hemma i Stockholm för Melodifestivalen, men jag åker tillbaka till USA i april för en längre period. Jag känner att det är där jag måste vara om jag ska göra det jag gör på riktigt, säger han.

Annons

I?morgon tävlar John Lundvik som kompositör till bidraget Natural framförd av Anton Ewald. Anton Ewald kom fyra förra året och har inför årets Melodifestival deklarerat att ”Det här året har jag gått in i tävlingen för att vinna och jag tror att jag gör det med den här låten”.

– Min första tanke var att jag skulle ha Natural själv, men sedan kom det förfrågningar från skivbolag och SVT hörde av sig om jag ville göra mer tv. När Christer Björkman hörde Natural ringde han direkt och sa: Den måste vara med. Att det blev Anton Ewald som sjunger beror på att han letade efter en låt. Det känns otroligt hedrande eftersom de största låtskrivarna i Sverige skickat låtar till honom under ett års tid inför Melodifestivalen, säger John Lundvik.

I år, menar John Lundvik, är Melodifestivalen mer en låtskrivartävling än en artisttävling. Och det känns bra att låtarna är i fokus.

–?Konceptet att tävla i musik kan man ju ifrågasätta eftersom alla tycker olika. I Melodifestvalen kan man gå från zero till hero om man är okänd. Är man en etablerad artist kan tävlingen vara riskfylld om du misslyckas under tre minuter i tv.

Som låtskrivare är John Lundvik mer skyddad, menar han. Att sitta bakom en artist som vill lyckas och som redan är favorittippad trots att publiken inte hört låten.

– Nervös? Nej, jag är ganska laid back. Jag vet att jag skrivit en väldigt stark låt. Jag är nöjd med att den har ett tydligt melodi­språk och en enkel text som kommer från hjärtat. Och den innehåller vissa moment som ingen annan låt har. Ett litet ess, säger John Lundvik.

Musiken har funnits i John Lundviks liv från början. När han var liten fick föräldrarna Jane och Johan honom inte i säng förrän de spelat Stevie Wonders I just called to say I love you.

– Redan där hade jag ett musikberoende, skrattar John Lundvik.

Men hur vet man att man skrivit en hit?

– Jag har tragglat och gjort misstag och lärt mig från det. Jag vet hur man bygger en låt och hur man berör människor med den, men det har varit ett nötande och man får aldrig ge upp. Så fort jag satte mig vid pianot för att skriva Natural fick jag en känsla: Det här är något som jag tror alla åldrar kommer att nynna på. Men visst vore det lite av galenskap om vi tar oss till final.

1. Alcazar: Blame it on the disco

Text och musik: Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed Pirouzpanah

2. IDA: Fight me if you dare

Text och musik: Albin Nicklasson, Nicklas Laine, Louise Frick Sveen

3. Janet Leon: Hollow

Text och musik: Karl-Ola Kjellholm, Jimmy Jansson, Louise Winter

4. Ammotrack: Raise your hands

Text och musik: Jari Kujansuu, Thomas Johansson, Calle Kindbom, Mikael de Bruin

5. Josef Johansson: Hela natten

Text och musik: Peter Boström, Thomas G:son, Josef Johansson, Peo Thyrén, Jonas Lundblad

6. Linda Bengtzing: Ta mig

Text och musik: Nicke Borg, Jojo Borg Larsson

7. Ellinore Holmer: En himmelsk sång

Text och musik: Ellinore Holmer, Vanna Rosenberg, Åsa Schmalenbach, Josefina Sanner, Henrik Wikström, Amir Aly

8. Anton Ewald: Natural

Text och musik: John Lundvik

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons