Annons
Nyheter

Guldkorn i boxhögen

Långhelg med mycket ledigt är också filmboxarnas tid. Vi tipsar om några guldkorn i boxhögen som bara växer och växer.
Nyheter • Publicerad 27 december 2010
Ur filmen La Strada som finns med i den andra boxen med filmer av Federico Fellini.
Ur filmen La Strada som finns med i den andra boxen med filmer av Federico Fellini.Foto: Atlantic Film AB
Ur filmen Nightwatching som finns med i Peter Greenaway Collection.
Ur filmen Nightwatching som finns med i Peter Greenaway Collection.Foto: Atlantic Film AB
Rollfiguren Caramela från Sopranos.
Rollfiguren Caramela från Sopranos.Foto: 

För älskare av japansk klassisk anime kom julen tidigt i år. Några dagar innan julafton släpptes Cobra - Den kompletta originalserien. Tidigare dubbade utgåvor har endast omfattat halva serien men nu släpps alla trettien avsnitt. Cobra från 1982 är klassisk anime baserad på Buichi Terasawas manga. Terasawa var den första att skapa datoranimerad Manga i Japan.

Världens bästa tv-serie har den kallats, upphovsmannen David Chase tv:s första auteur. Författaren Norman Mailer beskrev seriens sätt att mejsla fram karaktärer och gå på djupet med personerna och skildra deras komplexitet, som lika fulländad som i vilken kanoniserad roman som helst. Den har likställts med amerikanska maffiaepos som Gudfadern och Maffiabröder, kallats det bästa popkulturella verket i amerikansk historia. Klart är att Sopranos har ändrat klimatet bland amerikanska tv-dramer och också upphöjt produktionsbolaget HBO från en liten kabelaktör som få brydde sig om, till ledande dramaproducent. Lagom till jul kommer boxen som sammanfattar de tio åren. De 87 timmarna tillsammans med de disparata och väderbitna New Jersey-karaktärerna känns inte för ett ögonblick för långt. Tänk om alla serier och filmer hade den här förmågan att tränga in i varje enskild karaktär. Exempelvis har Steven Van Zandt med sitt allvarliga underbett lämnat mer avtryck som Tonys högra hand Silvio Dante än hans många år som Bruce Springsteens parhäst på scen i E Street Band.

Annons

Vill man fördjupa sig i någon speciell regissör finns en del godbitar att hitta. Ofta är boxarna halvhjärtat komponerade och av fyra filmer faller kanske två ur ramen, för att skapa utrymme för ännu en box. Men ibland håller bidragen hög kvalitet över lag. Som i Peter Greenaway Collection. Kvartetten filmer av den egensinnige visionäre filmskaparen är inte bara av hög kvalitet, de visar också på bredden I engelsmannens filmskapande. Drowning by Numbers är en dråplig och mycket smart konstruerad deckarkomedi. Barnet från Macon och Pillow Book erotiska dramer. Och så får man Greenaways senaste film Nightwatching som kretsar kring Rembrandt och en svårlöst mordgåta. Just mord är ett av Greenaways favorittema, minns hans genombrott Tecknarens kontrakt från 1982. Greenaway har under snart femtio år lyckats göra smal och uppseendeväckande film som förvånansvärt enkelt funnit sin väg in i den större allmänhetens gillande.

Något som också kan anses vara sant för en av filmens stora, Federico Fellini. Det bästa ur den italienske filmnestorns långa gärning släpps strax efter nyår. Den första boxen innehåller La Dolce Vita (Det ljuva livet), Il Bidone (Skurken) och I Vitelloni (Gänget). I den andra trängs den självbiografiska klassikern 8 ?, med La Strada och Julietta och andarna. Starkare filmsvit är svår att uppbringa.

Jonas Henningsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons