Annons
Nyheter

Hans närvaro är påtaglig

Dani M spelade på Kafé de Luxe under fredagskvällen.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2014
Under fredagskvällen stod Dani M för underhållningen på Kafé de luxe.Foto: Melika Zakariae/duvetinte.se
Under fredagskvällen stod Dani M för underhållningen på Kafé de luxe.Foto: Melika Zakariae/duvetinte.seFoto: 

Det är fredagskväll på Kafé de Luxe och källarlokalen ser ut som man kan förvänta sig: en salig blandning av öldrickande människor som stampar till den svenska hip­hopen DJ Murreburre von Lustigkurre värmer upp publiken med. Trots en försening är folk så där avslappnade och tålmodiga som de bara är då det är så pass varmt att det är möjligt att stå på terrassen utan att behöva hämta jackan i garderoben.

Dani M är ett namn på mångas läppar just nu. 24-åringen från Uppsala, signad till Redline Recordings, har samarbetat med de flesta rappare värda att nämna, från Kartellen och Labyrint till skivbolagskollegan Stor. I veckan släpptes Mohammed Alis EP 50 länder där vi hör Dani på spåret Vem lärde dig, som han själv anser är årets bästa släpp. Blandningen av hiphop, reggae och dancehall gör honom till en kameleont i det annars enkelspåriga hiphopsverige just nu, och han själv poängterar vikten av att inte måla in sig i ett hörn och hålla sig till en genre. Trots detta är Dani M som person relativt okänd för allmänheten.

Annons

Hans anonyma framtoning märks dock inte på scen. Efter att Växjögruppen Side Effectz har fått igång publiken går Dani M på. Hans närvaro är påtaglig på ett sätt som bara artister med en passion för sin musik kan skapa. Mobilernas skärmar lyser över hela källarlokalen från första minut för att fånga det som sker på scen. Han bjuder på tjugo minuters blandning av det bästa han har att erbjuda innan finalen kommer. När han kickar igång Naiv släpper publiken allt och blir ett med scenen. Hundra personer sjunger ”hur kunde jag va så naiv?” i kör. Den välbekanta favoriten, Kartellen-samarbetet Mina Områden, och en shout-out till Araby får avrunda spelningen.

Debutalbumet beräknas komma i höst, och för en artist som byggt en karriär på EP:s och gästartisteri kan det vara svårt att finna publik i en mellanstorstad som Växjö. Dani M bär dock sig själv på ett tilltalande sätt och hans blandning av genrer ger dynamik i framförandet som de mest erfarna rapparna ofta misslyckas med. Ge honom ett par år, en större stad och en större scen och publiken kommer att ha tiodubblats.

Moa Swalling

Dani M

Plats: Kafé de luxe

När: Fredagen den 13 juni.

Längd: Trettiofem minuter.

Publik: 150

Saknade: Smakprov från det kommande albumet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons