Annons
Nyheter

Hiphop är tro, hopp och politik

MIN PASSION för musik är svår att beskriva. När människor frågar mig varför jag har fastnat för just hiphop brukar jag referera till Jimi Hendrix och hans klassiska citat ”Music is my religion”.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

Hiphop är min religion. Det finns inget som får mig att känna, inget som kan påverka eller beröra mig så pass mycket som rätt textrad, refräng eller artist. Det är tro, hopp och kärlek. Men det är också upplysning, och i många fall, någonting som ger riktlinjer i livet. Efter ett intressant 2013 med många intressanta skivsläpp på hemma-plan har jag intensivt följt svenska artisters släpp och utveckling in i val­året 2014. Och för varje dag höjs rösterna, tonen blir hårdare och ringarna på vattnet blir fler och fler.

VI KAN SE MÅNGA exempel på hur artister i?dag använder sig av musik för att förmedla ett politiskt budskap. Kartellen använde sig redan i höstas av ett Palmetal som intro på singeln Underklassmusik och Timbuktu pratar i?dag om hur Sverige förändrades efter mordet. Labyrint har samma genomgående tema på sitt nya album Garalaowit. Det är inte bara en rak höger mot SD, utan kritik mot den politik som förs i Sverige i?dag. Ison & Fille berättar sin version av förortsupploppen i Stockholm på Någon annans fel. Artister som Adam Kanyama, Linda Pira, Adam Tensta, Silvana Imam och Michel Dida propagerar för att vi ska rösta rosa och in med feministerna, ut med rasisterna.

Annons

MIN RELIGION har nu utvecklats till en rörelse. Hiphop är i grund och botten en politiskt influerad kultur och det visas nu tydligt i svensk hiphop. Ingen kan i dag ifrågasätta rapparnas autencitet. Sverigedemokraterna växer för varje dag som går i ett land där endast hälften av befolkningen bemödar sig att gå och rösta i val till Europaparlamentet. Vi kan inte längre förneka rasismen. Den står och spottar oss i ansiktet medan männi-skor passivt tittar på.

JAG ÄR DÄRFÖR stolt att bli associerad med en kultur där människor tar ställning och höjer sin röst. Som använder sin makt och position i samhället till att förändra, för vinden har vänt och drar kallt in över Sverige. Men värmen som finns i musiken tror jag innerligt på. Vi ser oss som fördomsfria och toleranta, men så enkelt är det inte. Fördomar är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Låt oss besegra det tillsammans.

Moa Swalling

Moa Swalling är en tjej från Växjö. Hon har en förkärlek för Kanye West, The Wire och sneakers.

Svensk hiphop är tillbaka som den svenska rasismen/har funnits hela tiden fast vi inte har synts.

Bäst just nu

Silvana Iman . För några dagar sedan släpptes hennes mixtape När du ser mig ? Se dig på iTunes och Spotify. Hon är en drottning, denna kvinna. Ser fram emot att följa henne.

Pharrell till Sverige . Den 13 september intar min favorit Globen. Mitt liv hade varit komplett om jag fick se honom framföra Frontin’ live

http://rappersdoingnormalshit.com/. Min startsida och ungefär det roligaste jag vet. Exempel: Action Bronson åker attraktionen tekopparna på ett nöjesfält.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons