Annons
Nyheter

Höjer fängslade författares röster med en egen dag

Hundratals personer sitter fängslade runt om i världen på grund av sina åsikter. I morgon, under Fängslade författares dag, kommer politiker, författare och journalister i Växjö läsa upp texter som förbjudits.
Nyheter • Publicerad 14 november 2014
Karin Hansson, projektledare på Det fria ordets hus tycker det är viktigt att uppmärksamma fängslade författare. "Det är en fråga som alltid är aktuell. I min värld så kan man inte vara omedveten om det eller låta bli att se det." FOTO: URBAN NILSSON
Karin Hansson, projektledare på Det fria ordets hus tycker det är viktigt att uppmärksamma fängslade författare. "Det är en fråga som alltid är aktuell. I min värld så kan man inte vara omedveten om det eller låta bli att se det." FOTO: URBAN NILSSONFoto: 

Texter som inte accepterats av regimen blir i flera länder censurerade och förbjudna. I vissa fall fängslas skribenten. På kaféer, restauranger och i butiker i Växjö centrum kommer fängslades och andras förbjudna texter att läsas upp av kulturarbetare.

– De höjer sina röster för andra författare, och det är ju fantastiskt, säger Karin Hansson, projektsamordnare på Det fria ordets hus som är en av aktörerna.

Annons

Det fria ordets hus arbetar för allas rätt till yttrandefrihet och Karin Hansson tycker också att det är viktigt att uppmärksamma det som tystats ner.

– Yttrandefrihet är inte bara en rätt att yttra sig. Jag tycker också att det är en skyldighet att lyssna på det som sägs.

Förra året arrangerades dagen på Speakers corner i Växjö. I år ville aktörerna sprida ut händelserna.

– Vi vill vara där folk är. Var är man en lördag mellan klockan 12 och 13? I city, inne i klädaffärer, i Linnégallerian och på restauranger och äter lunch. Då tänkte vi att vi sätter folk där, som läser upp texter som har varit förbjudna eller censurerade så att man måste lyssna.

Karin Hansson är glad över att så många har engagerat sig i det här.

– Jag tycker att det är otroligt att det är 16 personer som tar sig tid på sin lediga lördag för att ställa sig på en plats som de kanske inte har varit på tidigare, för att läsa en text som tidigare varit censurerad.

Programmet riktar sig till allmänheten, men främst till vuxna. Bland annat kommer texter av Anne Frank läsas. Växjös fristadsförfattare Nasrin Madani kommer läsa sin egen text som förbjudits i Iran. Men i morgon är det också Barnens dag på stadsbiblioteket och då passar aktörerna bakom Fängslade författares dag på att föra in en sträng allvar där, på ett roligt sätt. Det väntas ett nytt världsrekordförsök, i världens längsta (osammanhängande) historia.

– Vi vill låta barnens röster ta plats. Man kommer kunna rita en bild eller skriva en historia. Sedan sätter man upp det så att det tillsammans blir en jättelång historia. Det viktigaste är att man inte behöver skriva utan man kan också rita, man kan göra sig hörd på olika sätt.

Karin Hansson berättar att det var lätt att få tillstånd för att arrangera dagen på olika platser i stan. Många vill samarbeta och efter en dag hade redan 14 butiks- och restaurangägare tackat ja.

– Att det var så enkelt visar också att Växjö redan är en stad för yttrandefrihet. Det är inget som Det fria ordet behöver dra ett lass för utan aktörerna finns här. Då är det inte särskilt svårt att göra en sådan här dag.

Annons

Hon hoppas att dagen kommer få ett större genomslag nu när den arrangeras utspritt.

– Man kan inte tvinga folk att lyssna, men man kan underlätta för dem att visa sitt stöd.

Mathilda Muul
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons