Annons
Nyheter

Hon vill sätta Vandalorum på världskartan

Vandalorum har fått en ny chef.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012
Elna Svenle tar över på Vandalorum. Foto: Anna Schori
Elna Svenle tar över på Vandalorum. Foto: Anna SchoriFoto: 

Elna Svenle heter den nya museichefen på Vandalorum. Den 1 augusti tar hon över efter Sune Nordgren. Elna Svenle har jobbat som curator på Wanås i flera år och som curatorsassistent vid Moma i New York.

-Nu är jag i Brooklyn, säger Elna Svelne över telefon. Jag har bott här delar av året sedan 2004 eftersom min man jobbar här.

Annons

- New York är en fantastisk stad, samtidskonsten har ett enormt utrymme här. Man blir inspirerad. Det är en spännande plats att vara på.

Men nu ser hon fram emot att flytta till Småland.

Hur kommer du att sätta din prägel på Vandalorum?

-Jag kommer att fortsätta i den anda som Vandalorum är skapat i. Här möts faktiskt konst och design – och det är unikt.

Hon vill ta med sig sina internationella kontakter men påpekar samtidigt att det finns många svenska och småländska konstnärsskap som är spännande. Dock:

- Jag vill sätta en stark internationell prägel på Vandalorum! Inte bara genom att visa internationella konstnärer utan jag vill också få hit den internationella publiken. Vandalorum har redan en stor svensk publik och jag vill att det inte bara ska vara självklart för den svenska konstpubliken att åka till Värnamo utan att också människor från andra länder ska hitta hit.

Elna Svenle vill också, rent fysiskt, fortsätta bygga Vandalorum enligt visionen. Hittills är fem av elva lador klara.

- Jag vill arbeta mycket platsspecifikt. Jag jobbade i många år som curator på Wanås och där bjöd vi ofta in konstnärer att skapa något utifrån platsen. Vandalorum som ligger i en trakt med många entreprenörer är perfekt för det. Ska man jobba platsspecifikt och storskaligt behöver man många kunniga hantverkare. Så skapar man också utställningar som är väldigt relevanta för platsen, miljön, för Värnamo och Småland som plats. Jag vill skapa helt unika utställningar som man bara kan se på Vandalorum och ingen annanstans.

Har du någon drömutställning du vill göra nu?

- Ja, två, haha. Jag önskar att jag kunde berätta lite mer nu, men jag måste planera mer först och ta kontakt med konstnärerna.

-Sist vill jag säga att jag är imponerad av Vandalorums arbete hittills och att jag tycker det är oerhört viktigt att konsten blomstrar utanför storstäderna. Det bor 700 000 personer i Småland och räknar vi dessutom in närliggande län blir det över två miljoner människor. Det är viktigt att det finns internationellt bärkraftiga institutioner.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons