Annons
Nyheter

Inblick i konstnärers arbete Växjö

Till helgen öppnar årets upplaga av Växjö konstrunda. Ett populärt tillfälle för den konst­intresserade, eller bara nyfikna, att upptäcka ny konst och träffa konstnärer. Konstrundan har pågått i 35 år, men allt fler unga konstnärer medverkar.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2012
Oljemålningen ?hus, mitt ibland ljusblåa moln? är ett av de konstverk som Jenny Eneroth kommer att ställa ut på konstrundan till helgen.
Oljemålningen ?hus, mitt ibland ljusblåa moln? är ett av de konstverk som Jenny Eneroth kommer att ställa ut på konstrundan till helgen.Foto: 
Foto: Urban Nilsson

En av de 33 konstnärer som deltar i årets upplaga av Växjö Konstrunda är Jenny Eneroth. Det är tionde året hon är med, och hon tycker att det är både givande och roligt.

– Det är så många olika människor som är ute och tittar på konst då, så det blir ett annat möte än vid andra utställningar och i min ateljé, säger hon. Och det är ett bra sätt att visa vem man är, vad man gör och att man finns för konstföreningarna.

Annons

På fredag eftermiddag öppnar samlingsutställningen i Växjö konsthall, där alla medverkande i konstrundan ställer ut ett verk var.

Konsthallen är även öppen under själva rundan, som pågår på lördag och söndag. Då har konstnärerna utställningar på 20 olika platser både i och utanför centrala Växjö, och finns tillgängliga för att svara på frågor från besökarna. Syftet med konstrundan är att allmänheten ska kunna få en inblick i konstnärernas arbete. Dessutom finns en stor del av konsten att köpa.

Jenny Eneroth kommer att ställa ut sin konst i Hantverkshuset i Gårdsby. Där har hon en textilateljé tillsammans med sina kollegor Jennie Jaksic och Bodil Hörlén, som också deltar i konstrundan till helgen. Men Jenny ställer inte bara ut textilföremål, utan även oljemålningar.

– Jag målar mest hus för tillfället. Målningarna handlar om hur mycket tid, arbete och pengar vi lägger ner på våra hem utan att bli nöjda. Jag leker också med orden ”att hålla en snygg fasad”. Vad gömmer sig innanför väggarna?

Det är något färre konstnärer som deltar i konstrundan i år, jämfört med förra året.

Även antalet medlemmar i gruppen Konstrundan har minskat.

– Deltagarna brukar variera en del från år till år, berättar Jenny Eneroth. Ganska många brukar vilja pausa något år för att de har fullt upp med andra utställningar eller behöver tid för att förnya sig.

Men det har också tillkommit ett antal nya konstnärer som ställer ut i Växjö konstrunda för första gången.

– En ny ung tjej som heter Linn Grejder kommer till exempel att ställa ut med oss i Gårdsby. På senare år har det tillkommit en hel del yngre medlemmar. Tidigare var det nästan bara äldre, men nu är det väldigt spridd ålder och det är väldigt roligt!

 När: Lördag 31 mars – söndag 1 april. Samlingsutställningen i Växjö konsthall har vernissage fredagen den 30 mars.

Annons

 Var: På 20 platser i och runt omkring Växjö.

 Hur många: I år medverkar 33 olika konstnärer.

Lina Mattebo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons