Annons
Nyheter

"Jag vill ha ett avskilt ställe för skumma aktiviteter"

Johan Theorin har bara besökt Ryd en gång. Men det räckte för att orten skulle få en framträdande plats i hans senaste deckare Blodläge.
– Jag ville ha ett avskilt ställe för skumma aktiviteter - och då passade de småländska skogarna utanför Ryd perfekt.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010
Liksom hans tidigare böcker utspelar sig Johan Theorins Blodläge till stor del på Öland. Men även Ryd har en framträdande roll.
Liksom hans tidigare böcker utspelar sig Johan Theorins Blodläge till stor del på Öland. Men även Ryd har en framträdande roll.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Författaren Johan Theorin kommer att dela med sig av sin barndoms öländska skrönor när han gästar Bokens dag i Växjö.
Författaren Johan Theorin kommer att dela med sig av sin barndoms öländska skrönor när han gästar Bokens dag i Växjö.Foto: 
Författaren Johan Theorin kommer att dela med sig av sin barndoms öländska skrönor när han gästar Bokens dag i Växjö.
Författaren Johan Theorin kommer att dela med sig av sin barndoms öländska skrönor när han gästar Bokens dag i Växjö.Foto: 

Den 26 oktober är Johan Theorin en av de författare som gästar Bokens dag i Växjö. Självklart kommer han då att berätta om sin senaste spänningsroman Blodläge. En bok där Rydtrakten alltså spelar en viktig roll.

– Jag gjorde en avstickare till Ryd en gång när jag körde mellan Öland och Göteborg. Det som gjorde att jag sedan använde orten i min bok var att den småländska granskogen var så tät där. Det kändes som en perfekt plats för de skumma aktiviteter som pågår i boken, förklarar Johan Theorin.

Annons

Liksom Johan Theorins tidigare böcker, Skumtimmen och Nattfåk, utspelar sig Blodläge i övrigt till stor del på Öland och innehåller en del övernaturliga inslag. Intresset för det övernaturliga fick Johan Theorin med sig när han som barn tillbringade somrarna hos sin mormor och morfar som - just det - bodde på Öland.

– Morfar tyckte om att berätta spökhistorier, och hans mor och flera andra släktingar hade dessutom egen erfarenhet av det övernaturliga.

Själv har dock inte Johan Theorin varit med om något övernaturligt.

– Men jag har ett öppet sinne och tycker att man måste respektera de människor som verkar trovärdiga och har varit med om sådana saker.

Under Bokens dag kommer Johan Theorin också att berätta några av de skrönor han fått med sig från somrarna på Öland.

– Det är roligt att kunna dela med sig av de här historierna, inte minst för att det är så lite muntligt berättande i dagens tv-era.

Men Öland i all ära. Just nu har han faktiskt tagit en litterär paus från sina somrars ö.

– Nästa bok utspelar sig istället på ett sjukhus på västkusten, säger Johan Theorin som själv bor i Göteborg.

Kerstin Alriksson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons