Annons
Nyheter

Johan Glans återvänder till ståuppen

Efter två år som skådespelare i musikalen Spamalot återvänder Johan Glans till ståuppscenen. I turnén World tour of Skandinavien har han rest till Danmark, Norge, Finland och Island. Nu är det dags för Sverige.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2012
Johan Glans minns inte ögonblicket inte när han upptäckte att han var rolig, men han brukade spexa loss för sina fastrar och mostrar som liten. "Så länge jag minns har jag tyckt att det är roligt att få folk att skratta", säger han. Den 16 och 18 oktober kommer komikern till Växjö. Foto: Johanna Ankarcrona
Johan Glans minns inte ögonblicket inte när han upptäckte att han var rolig, men han brukade spexa loss för sina fastrar och mostrar som liten. "Så länge jag minns har jag tyckt att det är roligt att få folk att skratta", säger han. Den 16 och 18 oktober kommer komikern till Växjö. Foto: Johanna AnkarcronaFoto: 

-Det har gått över förväntan. Jag trodde faktiskt att det skulle gå sämre och att jag skulle komma hem med fler katastrofhistorier, men det har bara varit lite språksvårigheter, säger Johan Glans som nyligen kom hem från Island.

– Där fick jag översätta allt material till engelska och jag har ju aldrig uppträtt på ett annat språk än svenska tidigare och det är såklart att man frågar sig själv: "Är jag rolig på engelska?" Eller kan jag bara skämta på skånska? Men jag kom på att det blir rätt roligt när man uppträder på svengelska. Jag började till och med bryta med flit, säger han.

Annons

Johan berättar att en pinsam händelse ägde rum på just Island.

-Jag skulle uppträda på engelska för första gången och var jag väldigt nervös, så jag vankade fram och tillbaka bakom scenen. Plötsligt kom en isländsk radioreporter och skulle intervjua mig och frågar: "Are you nervous?" och jag svarar:" I've been wanking off backstage?"

I World tour of Skandinavien skämtar Johan Glans om situationer som han hoppas att många känner igen sig i. Det handlar om allt från barnkalas till bröllop. Johan berättar att det blir det många skämt om de olika grannländerna.

– Folk är väldigt intresserade av sig själva och de tycker att det är roligt när någon utifrån kommer och skämtar om dem. Vi har ju olika relationer till de olika länderna i Skandinavien. Finlandssvenskarna som kommer och kollar är glada över att det kommer en svensk och uppträder. I Norge och Danmark är det mer attityden: "Ännu en jävla svensk", säger han och skrattar.

Johan berättar att han själv har en barnslig humor och skrattar gärna åt TV–program som American funniest homevideos.

– Annars gillar jag ofta det som är lite jobbigt och plågsamt. Sådant som man är lite rädd för. Det är även roligt med pinsamma saker, som när de inträffar inte är så roliga, men som blir det efteråt. Som när man var liten och var på campingsemester och regnet bara öste ner, folk skrek på varandra och när man ser tillbaka på situationen så skrattar man åt den, säger han.

Växjö Konserthus, tisdag 16/10 och onsdag 17/10

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons