Annons
Nyheter

Justine Lévy:En ovärdig dotter

Inom en diger fransk tradition av autofiktiv litteratur kommer här ännu en självbiografisk roman baserad på delvis kända omständigheter.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011
Justine Lévy. Foto: Tom Watson
Justine Lévy. Foto: Tom WatsonFoto: 
Foto: 

Som dotter till stjärnfilosofen Bernard Henri Lévy och en gång dumpad till förmån för Carla Bruni, numera Frankrikes first lady, har Justine Lévy länge varit hett mediestoff, från debuten vid 20. Ett faktum som nog förbättrat hennes försäljningssiffror men som inte nödvändigtvis röjer hennes kvaliteter som författare. Avsevärda kvaliteter som talar för sig själva.

I skenbart lättsam ton är En ovärdig dotter lika mycket sorgebearbetning som reflektion över livets vemodiga gång. Huvudpersonen Louise håller på att förlora sin mamma i cancer, samtidigt som hon väntar en dotter, i en värld där ”allt är så reglerat men vem som helst får skaffa barn”.

Annons

Lévy har en avväpnande, osökt stil som pendlar mellan ytterligheter –hatkärleken till en sönderlevd mamma, ambivalensen inför dottern: ”hon ler inte när hon får syn på mig men hon gråter när jag går, visst påminner det om min och mammas historia”. Upp rullas så omstörtande erfarenheter, minnen och bortträngningar, ständigt dessa skuldförhållanden –och, högst konkret, ett liv som tycks jaga (livet ur) ett annat.

Jon Asp

En ovärdig dotter

Justine Lévy

Översättning: Alexandra Dumas

Sekwa

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons