Annons
Nyheter

Kreativ språkinlärning

Årets sommarutställning på Elin Wägners Lilla Björka i Berg kommer från Livstycket i Tensta. Ett kunskaps- och designcenter där kvinnor från hela världen lär sig svenska samtidigt som de skapar textila mönster.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2014
Gill Weibull och Maria Stambro från Livstycket lägger sista handen vid årets sommarutställning på Elin Wägners Lilla Björka. Foto: Lena Gunnarsson
Gill Weibull och Maria Stambro från Livstycket lägger sista handen vid årets sommarutställning på Elin Wägners Lilla Björka. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

”Att få lära sig läsa och skriva är en mänsklig rättighet.”

Så står det med röda bokstäver i ett av rummen i Elin Wägners Lilla Björka. Och det är precis det kunskaps- och designcentret Livstycket utgår ifrån när det ger kvinnor som invandrat till Sverige en chans att lära sig det svenska språket och den svenska kulturen. Samtidigt får de chansen att stärka sin självkänsla i det nya hemlandet.

Annons

– Många av de här kvinnorna är analfabeter och har svårt att komma in i det svenska samhället på egen hand. Förhoppningsvis gör vi livet både lite enklare och större för dem, säger Maria Stambro, konstnärlig ledare på Livstycket.

Ofta, berättar Maria Stambro, utgår man från ett tema i undervisningen. I ett av de mönster som visas på Lilla Björka, det med hattarna, fick varje deltagare rita sin egen hatt, man läste Hattstugan och sjöng Min hatt den har tre kanter. Formgivaren Gill Weibull komponerade mönstret som sedan tryckts på brickor, skärbrädor, tyg med mera.

– Vi försöker alltid hitta en koppling till Elin Wägner när vi väljer utställningar. Hon skulle ha tyckt om att kvinnor från hela världen nu ställer ut i hennes hem.

Det säger Birgitta Hansson, ordförande i Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, och fortsätter:

– Elin Wägner var engagerad i, och en av grundarna till, Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad och Livstycket är en modern kvinnlig medborgarskola. Sedan passar det bra med Elins internationella engagemang också, så det här är kvinnohistoria på många sätt.

Elin Wägners Lilla Björka har drygt 2 000 besökare på ett år och det är mycket för en liten by som Berg.

– Huset lockar så klart eftersom Carl Bergsten ritat det. Även Elins skrivarstuga, som Simon Gate ritat, drar arkitekturintresserade. Under senare år har vi märkt att många fler ungdomar kommer hit. Jämställdhet, fred och miljö, Elins frågor, ligger i tiden, säger Birgitta Hansson.

Livstycket är ett kunskaps- och designcentrum i Tensta, Stockholm. Kvinnor från hela världen deltar. Gemensamt för deltagarna är att de är där för att lära känna ett helt nytt land, en ny kultur och ett nytt språk. Livstycket började som en loppmarknad 1992 efter en idé av Birgitta Notlöf som hade en önskan om att göra skillnad.

Verksamheten riktar sig främst till kvinnor, men män är också välkomna. Var fjärde deltagare är analfabet.

Livstycket finansieras med olika bidrag, främst från Stockholms stad.

Elin Wägner, 1882–1949, var journalist, författare, filosof och samhällsdebattör.

1944 blev hon invald i Svenska akademien på stol nr 15.

Elin Wägner hade, via sin mors släkt, sina rötter omkring Tolg och Berg. 1923 köpte hon en tomt i Berg, Lilla Björka, där hon lät bygga ett hus. Hit flyttade hon i mitten av 1930-talet och bodde här till sin död.

Utställningen på Lilla Björka i Berg öppnar i dag och pågår till den 10 augusti.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons