Annons
Nyheter

Kulturfestival i höstmörkret

Första helgen i november äger Smålands kulturfestival rum för första gången. Susanne Rydén är initiativtagare och har bestämt vilka som ska medverka och vad de ska göra. I går träffades två av de medverkande för första gången för att planera sitt gemensamma projekt.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2012
Petter Bernda testar sina nya instrument för första gången. I november kommer han att framföra ett stycke med hjälp av Gunnel Svenssons lampor. Foto: Rasmus Thedin
Petter Bernda testar sina nya instrument för första gången. I november kommer han att framföra ett stycke med hjälp av Gunnel Svenssons lampor. Foto: Rasmus ThedinFoto: 

På elva orter mellan Gunillaberg och Huseby kommer Smålands kulturfestival att äga rum 1-4 november. Inger Nilsson kommer att berätta om livet med Astrid Lindgren, Johan Rabeus kommer att sitta i en möbelbutik och läsa poesi och i Vaggeryd uppträder Rigmor Gustafsson, för att nämna några av programpunkterna. Musik, teater, mat, design, konst, litteratur, trädgård, dans och hantverk kommer alla att ha sin plats på festivalen, i olika konstellationer och korsbefruktningar.

Initiativtagare är Susanne Rydén, sopranen som är uppväxt i Sävsjö kommun och turnerat världen runt. Förra sommaren återvände hon hem till Småland och återupptäckte då det hon inte sett sedan barndomen, men även nya platser.

Annons

– Jag ställde mig frågan: hur går det här när det inte är sommar? Hur ska man locka hit folk? säger hon.

Under åren som turnerande artist har hon samlat på sig ett gäng idéer, som hon nu vill göra verklighet av. När hon åkte runt till de olika platserna frågade hon sig: vad skulle funka på den här platsen?

– Vi vill lyfta fram landsbygden, och en sån här satsning har tidigare inte gjorts någon annanstans.

I går skedde det första artistmötet inför höstens kulturfestival. Petter Bernda kom till Lenhovda för att träffa lampdesignern Gunnel Svensson, och testa hennes lampor. Men inte på det konventionella sättet. Petter är nämligen den förste i världen med en examen i svensk folkmusik tilllika trumslagare. Under kulturfestivalen ska han framföra ett unikt stycke framfört på Gunnels lampor i ett Sädesmagasin i Asa.

– Nu ska jag lyssna på lamporna, det här kommer att bli succé, säger Petter Bernda.

Tanken är att locka hit storstadspubliken den här tiden på året. Bland annat har de samarbeten med bussbolag i både Växjö och Jönköping som kommer att köra speciella resor under festivalen.

Kulturfestivalen ska vara återkommande och finansieringen sker delvis genom att låta lokala företag medverka, bland annat som de ställen där evenemangen äger rum. I framtiden hoppas de finnas med i de regionala kulturplanerna. Och marknadsföring är egentligen ingenting de satsar på:

– Alla som ska uppträda vill verkligen vara här och de lyfter fram det i andra sammanhang, säger Susanne Rydén.

– Det här är inte som vilket jobb som helst för mig, jag vill att alla ska veta om det här, säger Petter Bernda.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons