Annons
Nyheter

Kvinnor och deras kroppar

FOTOGRAFIER av kvinnors kroppar i olika stadier av nakenhet. Korta berättelser om kvinnornas förhållande till sina kroppar. Det låter kanske varken nytt eller spännande. Men spännande är just vad det är.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2012
Astrid Dalum.
Astrid Dalum.Foto: 
På Lilla Björka visas bilder ur Sara Hanssons bok Den hemliga kroppen som handlar om att växa upp. Att gå från att vara barn till att bli könad som kvinna, om hur kroppen då går från att vara ens egen till att bli allas egendom.
På Lilla Björka visas bilder ur Sara Hanssons bok Den hemliga kroppen som handlar om att växa upp. Att gå från att vara barn till att bli könad som kvinna, om hur kroppen då går från att vara ens egen till att bli allas egendom.Foto: 
Elin Jensen, 66 år. Foto: Astrid Dalum
Elin Jensen, 66 år. Foto: Astrid DalumFoto: 

FOTOGRAFIER av kvinnors kroppar i olika stadier av nakenhet. Korta berättelser om kvinnornas förhållande till sina kroppar. Det låter kanske varken nytt eller spännande. Men spännande är just vad det är. Gripande. När text möter bild skapas något mer, något som griper tag och berör. Bilder och texter är skapade av den danska fotografen Astrid Dalum. Hon har precis gått ut fotohögskolan i Köpenhamn. Hennes projekt Jag är kvinna gav henne bildbyrån Scanpix pris för bästa examensarbete och tidningen Politiken publicerade i söndags hela hennes bildsvit.

Nu visas de på Elin Wägners Lilla Björka med vernissage i kväll på internationella kvinnodagen.

Annons

– Allt började med att jag inte vill ligga i bikini på stranden i somras. Jag hade inte lust med det. Jag funderade över varför. Var det för att samhället dikterar något? Eller var det bara jag som hade dåligt självförtroende? Men det tycker jag inte att jag har. Så jag började titta på det här. Kvinnor har många fler issues runt kroppen än bara sin vikt.

ASTRID DALUM gjorde en lista på olika frågor runt kroppen som hon ville ta upp. Hon fick tag på olika kvinnor. Hon lade ner mycket tid på förintervjuer. Hon ville skapa god kontakt och hitta förtroligheten mellan sig och modellerna.

– Det var nödvändigt för att få närvaro i bilden. Eftersom det handlar om kroppar var det viktigt att verkligen visa kroppar på bild.

NÄR DET VAR dags inledde hon med ett par timmars intervju om kvinnornas förhållande till sina kroppar. Sedan lika lång tid på fotograferingen.

– Vägen till framgång gick via förtroligheten med kvinnorna. Det var viktigt att inte bara ha en bild. Texten talar också.

Vad tyckte de medverkande kvinnorna?

– Jag tror att alla har känt att det har varit ett stort steg att ta. Men de har varit glada. Jag tycker att de har varit så modiga. Jag beundrar dem. Jag vet inte om jag själv hade vågat. De visste att jag skulle sälja bilderna till Politiken, men ett par hörde av sig efteråt och tyckte att det var jobbigt att se sig själva där.

Fotnot: Utställningen Jag är en kvinna visas på Elin Wägners Lilla Björka 8 – 11 och 15 – 18 mars. Medverkande är Astrid Dalum, fotograf, Sara Hansson, serietecknare, och Annkristin Andersson, skulptör.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons