Annons
Nyheter

Kvinnor på frammarsch i serievärlden

En promenad med August Strindberg och en resa till jordens medelpunkt. Det är delar ur Anneli Furmarks verk. Hon har ritat serier i 20 år och kan se en utveckling inom branschen.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2012
Anneli Furmark anser att kvinnorna har förändrat serievärlden.
Anneli Furmark anser att kvinnorna har förändrat serievärlden.Foto: Hanna Källebo Neikter
Foto: Johanna Larsson

– Generellt tycker jag att det har blivit mer och mycket bättre serier i Sverige. Jag tycker att det är en stark utveckling av bildkonst i allmänhet.

Hon anser att det har kommit in många kvinnor i serieberättandets värld och att det har lett till att genren öppnats upp. Branschen har gått från att vara mansdominerad till att bli mer jämställd, enligt Anneli Furmark.

Annons

– Under 80- och 90-talen så var det till stor del män som gjorde serier för killar. Så är det inte alls nu.

Hon radar upp namn som Nina Hemmingsson, Åsa Grennvall och Liv Strömquist. Personer som hon tycker har bidragit till utvecklingen av genren.

– De sätter fingret på olika företeelser och har en känsla för timing och humor. De gör blixtsnabba analyser och är även bra teckningsmässigt.

Anneli Furmark tror att tjejer tidigare har haft problem med att hitta serier som passar dem, men att det nu finns ett större utbud. Hon nämner fler författare och fler förlag som en del av orsaken. Enligt Anneli Furmark har det gått en del trender inom serievärlden.

– Den självbiografiska berättarstilen som jag själv har varit en del av fick många att börja med serier. Många gjorde det som Karl Ove Knausgård (aktuell med den självbiografiska serien Min kamp) gör nu, men vi gjorde det för tio år sedan. Nu snappar andra genrer mer upp det självbiografiska. Det väldigt självutlämnade kanske har klingat av lite, men det finns fortfarande de som håller på med det.

Hon anser att teman som science fiction, fantasy och mystiska fenomen är på framfart. Som serieskapare tycker hon att människors syn på genren har förändrats.

– När jag föreläste på bibliotek för tio år sedan så fick jag alltid förklara varför jag höll på med serier. Jag fick alltid försvara det jag arbetade med. Nu känns det som att folk är mer medvetna och jag behöver inte förklara mig längre. Nu kan jag direkt gå in på det som jag vill prata om. Det känns som att folk har koll på genren och att fler läser serier.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons