Annons
Nyheter

Laddar om - med afrikanska rullar

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Tim Flodin håller i trådarna under Växjö Filmfestival till helgen.Foto: Filip Sjöfors
Claire Denis film White Material är en av filmerna på helgens filmfestial. Foto: Folkets bio.Foto: 

Växjös egen filmfestival går av stapeln till helgen. Det är andra året som Folkets bio och numera insomnade Växjö Filmstudio slår sina påsar ihop och ordnar en filmfestival. Förra året var temat Tyskland. I år är temat Afrika, som är temat i stort för kulturhösten i Växjö kommun - och som var temat för bokmässan tidigare i höst. Ansvarig förra året och i är Tim Flodin. Förra året blev lyckat med fler besökare än man vågat hoppas på.

– Vi hoppas att det kommer lika många nu – eller fler. Vi satsar och vi vill att festivalen ska bli återkommande. Det känns spännande nu, folk pratar mycket om festivalen.

Annons

Växjö filmfestival visar nio filmer på temat Afrika, filmer gjorda i Afrikanska länder eller om exilafrikaner. Men några andra punkter på programmet än just film blir det inte.

– Vi har diskuterat det mycket och kommit fram till att eftersom festivalen bara pågår under en helg så fokuserar vi bara på att visa film. Vi tycker inte att tiden räcker till något mer. Men det blir ju ändå mer än en vanlig kvällsvisning eftersom folk stannar kvar mellan filmerna och diskuterar med varandra. Och så har vi ju invigningsfesten också.

Hur har ni valt filmerna?

– Vi har samarbetat med CinemAfrica i Stockholm som arrangerat afrikansk filmfestival i flera år. De har varit en bra ingång och de har hjälpt oss med kontakter och distributörer. Sedan har vi läst mycket om filmerna, sett trailrar, kollat vad som har gått på andra festivaler.

Tim Flodin säger att man vill visa på bredden och tycker att man har fått ihop en bra blandning av filmer och en bra geografisk spridning över kontinenten.

Hur kan villkoren för filmmakare se ut i Afrika?

– Jag är ingen expert, men jag vet att många filmer har medproducerande europeiska länder eftersom de har svårt att ordna tillräcklig inhemsk finansiering. Å andra sidan finns en av världens största filmindustrier i Nigeria. Men filmerna som görs där är kanske inte... vad ska jag säga... Många av filmerna går direkt upp på dvd.

Själv ser Tim Flodin mest fram emot att se Buried Secrets, om ett ungt par som flyttar in i ett övergivet gods. Han hoppas att festivalens filmer kommer att passa bra ihop och att folk får se filmer som de inte hade sett annars.

– Tre av era nio filmer finns på dvd och är bara att gå och hyra?

– Ja, men det behöver inte vara en nackdel. Det är bra om det finns någon film som folk redan känner till. Och bara för att filmer finns att hyra betyder inte det att folk har sett dem, eller känner till dem. Det handlar ändå om filmer som inte fått så stor uppmärksamhet. Det viktiga är att filmerna skapar en bra helhet att så att säga summan av de olika filmerna skapar något som är större än varje enskild i film. Förra året visade vi De andras liv som redan gått på bio i Växjö, fanns på dvd och dessutom gått på tv dagen innan. Men den tillförde ändå festivalen mycket genom att kopplas samman med de övriga filmerna.

Växjö Filmfestival pågår 22-24 oktober på Palladium.

Filmerna som visas:

Sex Okra and Salted Butter (Komedi, Drama, Tchad, Frankrike, 2008)

Pumzi (Kortfilm, Sci-fi, Kenya, 2009)

Victims of our riches (Dokumentär, Mali, 2007)

White material (Drama, Frankrike, Kamerun, 2009)

Buried secrets (Drama, Tunisien, Schweiz, Frankrike, 2009)

Imani (Drama, Uganda, Sverige, 2010)

Nora (Kortfilm, Biografi, USA, Storbritannien, Moçambique, 2008)

London river (Drama Storbritannien/Algeriet/Frankrike, 2009)

Teza (Drama, Etiopien, Tyskland, Frankrike, 2008)

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons