Annons
Nyheter

Lasse Berg tror på kaffepausen

Författaren och världs­resenären Lasse Berg besöker Växjö i dag och berättar om männniskans ursprung och utveckling.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012
Lasse Berg har gett ut ett flertal böcker, senast Kalahari ? Hur människan blev människa (2005) och Skymningssång i Kalahari ? Hur människan bytte tillvaro (2011). 2007 fick han årets väckarklocka av Elin Wägnersällskapet. Foto: Claus Gertsen /SCANPIX
Lasse Berg har gett ut ett flertal böcker, senast Kalahari ? Hur människan blev människa (2005) och Skymningssång i Kalahari ? Hur människan bytte tillvaro (2011). 2007 fick han årets väckarklocka av Elin Wägnersällskapet. Foto: Claus Gertsen /SCANPIXFoto: 

Lasse Berg är författare, dokumentärfilmare, journalist, föreläsare. Och resenär. Han har bott utomlands i större delen av sitt liv, i Asien och Afrika.

-Jag flyttade tillbaka till Sverige 2008 och jag har varit här i flera månader, haha, säger Lasse Berg, som kom hem till Uppsala för en vecka sedan efter att ha tillbringat januari och februari i Afrika.

Annons

-Nu gör jag en föreläsningsturné. 34 föreläsningar på 30 dagar.

Vad ska du berätta om när du besöker Växjö i kväll?

– Jag ska försöka förklara hur du har blivit sådan som du är. Det har tagit sex miljoner år och ett trettiotal olika människoarter för att du ska bli sådan. Jag är intresserad av vad man kan säga rent vetenskapligt om vad evolutionen gjort för oss.

Det blir tyst i luren en stund, jag skriver långsamt förklarar jag.

- Ja men det är klart, människan har bara varit skrivande i 5000 år. Vänta bara några tusen år till så kan du skriva hysteriskt snabbt.

Lasse Berg låter glad hela tiden. Jag frågar om framtiden och den väntande undergången, att han i sina böcker trots allt verkar positiv.

-Nja, jag har lärt mig att den gamla synen på människan som krigisk inte stämmer. Vi mår bäst när vi samarbetar. Men de 30 förarter som fanns före homo sapiens gick alla under av samma sak som vi brottas med nu, klimatförändringar. Och vi står inför den snabbaste klimatförändringen någonsin. Evolutionen har utrustat oss med de resurser som behövs för att lösa problemen, när vi väl inser att de finns där. Frågan är om vi hinner inse det i tid. Jag är både optimist och pessimist. Vi står inför jätteproblem. Vi lever konstiga liv, inte anpassade för det vi är skapade för. Vi är samlare och trivs bäst i mindre grupper. Vi mår inte bra av att leva som isolerade öar. Frågan är om vårt inre håller för det här livet. Men mycket har också blivit bättre. Det är färre krig, färre diktaturer, mer fred och mer demokrati. Människor är mer välnärda.

-Är det något som jag har lärt mig av alla samtal med paleontologer och arkeologer och andra så är det att vi är gjorda för att snacka. Vi är gjorda för att jobba två timmar om dagen och snacka skit resten av tiden. Du frågade innan vad vi kan göra åt framtiden – återinför kaffepausen, det skulle göra världen bättre!

Lasse Berg föreläser på Smålands museum i kväll.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons