Annons
Nyheter

Ljungbyregissör till Hollywood

7 500 dollar och en tur och retur till Los Angeles. Det är vad regissören och manusförfattaren Hanna Andersson får som mottagare av SWEA:s årliga filmstipendium. På torsdag lyfter planet.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2012
Filmstipendiaten Hanna Andersson ser fram emot sin resa till Los Angeles.
Filmstipendiaten Hanna Andersson ser fram emot sin resa till Los Angeles.Foto: 

- Det känns fantastiskt, det är en ära att kunna utvecklas genom tre månader i Los Angeles. Jag har varit där en gång tidigare och det är en kreativ stad. Det är inte bara Hollywood utan det finns så många duktiga människor, säger Hanna Andersson, bördig från Ljungby.

Det är den Sverigefrämjande organisationen SWEA som ligger bakom stipendiet och som varje år delar ut det till en ung svensk filmskapare. Motiveringen för Hanna Andersson lyder bland annat: ”Hennes arbete och hennes engagemang vittnar om en imponerande styrka och integritet.”

Annons

- Jag tror att juryn syftar på att jag är en seriös person och engagerad i filmpolitiska frågor, säger hon.

2010 vann Hanna Andersson kortfilmstävlingen Efter Bergman med syskondramat Erika & Sally. Ett verk som hon nu ska visa upp på Scandinavian Film Festival i Los Angeles den 14 januari. I samband med detta ska hon även presenteras som årets SWEA-stipendiat.

- Det blir spännande och en fin inramning att visa min film på. Det är en bra mötesplats och man kan träffa många intressanta filmskapare, säger Hanna Andersson.

Hon anser att USA utmärker sig inom särskilt två grenar inom filmbranschen.

-Det som landet är bäst på är manusskrivande och skådespeleri och det är vad jag vill lära mig mer om.

Hanna Andersson ska därför gå kurser i regi och manusförfattande. Men hon tar även med sig sina två långfilmsprojekt till Los Angeles.

– Jag har inte hunnit packa än, men det ligger en hel del filmlitteratur i väskorna. Det blir alltså inte många paljettklänningar. Det här är en jättefin chans att koncentrera mig på arbetet och den tänker jag ta.

SOFIE PETERSSON

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons