Annons
Nyheter

Mer än bara Beatles

Bo Frank är ett känt ansikte i Växjö. Men vad vet folk om hans böcker? Vad tycker han om Liza Marklund och när läste han senast om politik?
Nyheter • Publicerad 30 juli 2012
Bo Frank har nyligen rensat ut bland sina böcker och har i dag endast 80 hyllmeter.
Bo Frank har nyligen rensat ut bland sina böcker och har i dag endast 80 hyllmeter.Foto: Jonas Andersson
Foto: Jonas Andersson

Bo Frank har nyligen rensat i sina bokhyllor. Facklitteratur, pocket och uppslagsverk åkte ut och 300 hyllmeter har blivit 80. Främst innehåller bokhyllan tre saker: böcker om Beatles, samt böcker av och om Benjamin Disraeli och Thomas Carlyle.

– Jag vet inte om någon annan privatperson i Sverige har så mycket Disraeli. Här fyller han tre bokhyllor och min dyraste bok är av honom. Den kostade 1 500 kronor.

Annons

Vad har du mer i din bokhylla?

– Mycket biografier, klassisk svensk skönlitteratur och mycket nobelpristagare. Men även böcker som betytt mycket för mig under olika delar av livet.

Ingen politik?

– Det har jag inte läst på 30 år. Det är bland det tråkigaste jag vet att läsa om.

Hur mycket har du inte läst i din bokhylla?

– Ulysses av James Joyce är den enda bok jag gett upp att läsa ut. Jag har nog läst 95 procent av mina böcker. Innan jag rensade ut var det snarare 60-80 procent. Det var främst bokklubbsböcker och lyrik, men även dubbletter.

Köper du mycket böcker eller lånar du?

– Jag köper mest. Mycket antikvariat blir det. Karlshamn har ett fantastiskt, men även Växjö. Där brukar jag sälja mina böcker. Men ofta går jag tillbaka och köper tillbaka. Jag lånar aldrig på bibliotek, jag måste äga böckerna. Jag lånar bara resehandböcker.

Vilken är din favoritbok?

– Det får bli tre. Markurells i Wadköping, Hemsöborna och Gösta Berlings saga.

Annons

Vilken är din skämsbok?

– När jag var 13-15 år läste jag mycket pocketdeckare. Jag hade sju-åtta hyllmeter med det. Men dem har jag slängt. Liza Marklund tyckte jag var bra i början, men nu tycker jag det är förskräckligt dåligt, så de har också åkt. Nu har jag nog inget dåligt kvar.

Vilken var senaste boken du köpte?

– Jag var på stadsbiblioteket i Ronneby och köpte en bok av Björn Ranelid för en tia. Till alla människor på jorden och i himlen. Vilken anspråkslös titel! Jag tycker titeln är fantastisk.

Om du fick välja en bok att ge till en död eller levande person, vilket verk skulle det bli och till vem?

– Då skulle jag ge Markurells i Wadköping till Paul McCartney. Jag vill ge folk en djupare bild av Sverige som speglar vår kulturhistoria och Paul är min husgud och en av dem jag gärna vill träffa.

Vilket är ditt boktips till hängmattan?

– Mario Vargas Llosa. Fler borde upptäcka honom. Han är både samhällskritisk och underhållande. Bockfesten och Tant Julia och författaren tyckte jag mycket om.

Rasmus Thedin

Fotnot: Skämsbok i det här fallet betyder - en bok som man skäms för att man gillar.

Namn: Bo Frank

Ålder: 57 år

Bor: Växjö

Yrke: Ordförande i kommunstyrelsen

Favoritförfattare: Dostojevskij, Strindberg och Lagerlöf. Två böcker han läser om varje år är dessutom Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping och Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons