Annons
Nyheter

Musik med magi

De vänder och vrider på både arbetssätt och låtinnehåll. För hårdrocksbandet Killer Clan of F.U.N. tar energin aldrig slut. Genom musiken vill de sprida vidare sin magi.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012
Killer Clan of F.U.N. tar med sig kraft från den svarta magin.
Killer Clan of F.U.N. tar med sig kraft från den svarta magin.Foto: Frida Warnerbring

Killer Clan of F.U.N. avslutade sin förra turné med en releasefest. Enligt sångaren Mattias Svensson var det inte bandets smartaste drag, likväl var de bestämda vid att det var så de behövde jobba just då.

– Vi gjorde det inte framlänges, utan baklänges, förklarar Mattias Svensson.

Annons

Dessutom konstaterar han att utan konserterna så hade albumet the World of Voodoo inte blivit av.

– Skivan har kommit till på scenerna, vi har skapat den medan vi spelat. Texterna och arrangemangen är ändrade efter publikens respons. Därefter har vi så klart putsat till låtarna lite.

Anledningen till Killer Clan of F.U.N's bakåtvända arbetssätt var att de dessförinnan hade suttit i studion under en lång period. De behövde göra något nytt.

– Det är en smärtsam process hur man än gör. Vi var noggranna med att släppa låtarna fria.

Resultatet blev en energisk, stark och stökig skiva med en blandning av stonerrock, punk, hårdrock och lite blues. Men the World of Voodoo innehåller precis som namnet antyder även något mer.

– Vi är kanaler för något mycket starkt. Antagligen är det Beelzebub (satan). Vi leker mycket med tanken på svart magi, säger han.

Mattias Svensson är magiker och han tror på svart magi. Det innebär enligt honom att han studerar livet från dess djupaste punkt. Dessutom utövar han symbolisk magi, och bär exempelvis en scarfs med ett diagram som han medvetet vänder i en särskild riktning.

– Det handlar om att man går in och ut ur verkligheten genom konst och magi. Det är inte svårare än så, utan det är för mig helt naturligt och inte bara ett förhållningssätt som jag skapat.

Trots att övriga bandmedlemmar inte tror på konstformen i samma utsträckning, så menar han att deras konserter är magiska. Eller snarare en "vansinnigt energisk upplevelse".

– Orden är magi, alltså vad vi säger i våra texter. Vi jobbar mycket med baklängesmeddelanden. I låten In touch with my demons gör vi upp med Jesus och Maria, men lyssnar man noggrant i slutet så hör man även demonnamn.

Annons

– En annan nivå är frekvensen ljudet spelas på, och vilka effekter det kan ge.

Nu vänder bandet återigen på sitt arbetssätt. Kommande platta skapas i replokalen där de spenderar mycket tid. Och denna gång kommer de inte spela något av det nya materialet förrän allt är klart, för mycket kan ändras under tiden.

– Flera i bandet har haft stora förändringar på det privata planet och det har färgat det vi gör. Det blir mycket separationstexter om kärlek, sex och smärta.

På the World of Voodoo fanns det exempelvis bara en ballad. På kommande skivan lär det dyka upp ett flera stycken.

– I låten I'm dead skruvade vi till texten och gjorde att man inte skulle känna igen någon i den. Den här gången känner vi att låtarna tar tag i oss på ett helt annat sätt, det blir betydligt ärligare, säger Matttias Svensson.

Harry's, Växjö, fredag 13/1

Sofie Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons