Annons
Nyheter

”Musiken är ett språk för mig”

Marie Bergman är en av Sveriges mest meriterade artister och alldeles nyligen blev hon årets Cornelisstipendiat. I morgon sjunger och spelar hon på Växjö visfestival i Museiparken.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2014
? Bellman och Taube är vår svenska musikaliska vagga. Jag tycker att det är viktigt att ta tillvara vårt kulturarv och att vara noga med språket. Därför gillar jag rap för den är ett språk, säger Marie Bergman. Foto: Lasse Englund
? Bellman och Taube är vår svenska musikaliska vagga. Jag tycker att det är viktigt att ta tillvara vårt kulturarv och att vara noga med språket. Därför gillar jag rap för den är ett språk, säger Marie Bergman. Foto: Lasse EnglundFoto: 

Växjö visfestival arrangeras av den ideella föreningen Växjö sociala entreprenörer. Festivalen ges till förmån för Erikshjälpens skolprojekt i Benin och gatubarn i Kenya. Målet är att kunna ge 100 000 kronor till dessa ändamål. Dryga 20-talet artister medverkar och en av dem är Marie Bergman.

– Jag mår bra när jag engagerar mig och visfestivalen i Växjö är ett superexempel på vad människor kan göra för varandra. Jag har sällan känt mig så informerad och uppskattad som artist innan en spelning. Där har arrangörerna verkligen lyckats, säger hon.

Annons

Marie Bergman talar ofta om solidaritet. Mycket för att hon än en gång sjungit in Ola Magnells Ingen kommer undan politiken, på senaste plattan Den mänskliga faktorn. Som artist kan hon påverka.

– Politik är viktiga grejer och det är märkligt att låten aldrig blir inaktuell. Det krävs att den lilla människan tar ansvar på många plan. Att vi tänker på våra liv och att den lilla handlingen kan göra skillnad om vi ska ha någon värld att lämna över till barn och barnbarn.

Musiken har alltid funnits i hennes liv. Ända sedan hon föddes, säger hon och skrattar lite. Men det var först i tonåren som den blev hennes identitet.

– I efterhand har jag förstått att jag överlevde den tiden på grund av musiken. I dag är den ett livselexir. Vi måste ha hopp och där kan musiken bidra med tänkvärda sånger. Musiken är ett språk för mig.

För bara någon vecka sedan tilldelades Marie Bergman årets Cornelisstipendium. En utmärkelse hon liknar vid litteraturens Augustpris.

– Det är så otroligt hedrande och sedan är det fruktansvärt mycket pengar. 500 000 kronor. Jag bugar ödmjukt för när jag var tonåring träffade jag både Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. De lärde mig vad musik är och gav mig en musikalisk trygghet.

Samtalet lider mot sitt slut då hon säger:

– Vänta. Jag vill nämna Toning för alla också. Jag som inte ens är med i Svenska kyrkan.

Sedan några år tillbaka leder hon Toning för alla i Katarina kyrka i Stockholm sex gånger per år. En gemenskapsceremoni där hundratals människor ger en ton som inger hopp om livet, samhörighet och värme.

– Jag älskar det och det är en del av mitt samhällsengagemang. Ett sätt att visa solidaritet.

Förutom Marie Bergman uppträder bland andra Cajsa-Stina Åkerström, Jack Vreeswijk, Hasse Kvinnaböske Andersson, Thomas Järvheden, Roger Rönning, Ola Aurell, Bandettes, Liny Wood, Linda Skogholm och Terese Fredenwall på Växjö visfestival. Totalt medverkar fler än 20 artister.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons