Annons
Nyheter

Nu gäller det skrivna ordet för konstnären Henrik Larsson

Henrik Larssons karriär började med rollen som Bosse i Bullerbyn. Nu bor han i Hollywood och har nyss gett ut sin senaste bok Kungen i Kommunen.
Nyheter • Publicerad 30 december 2013
Michael Lundin-Johansson från Bor, får sitt exemplar av Kungen i kommunen signerat av Henrik Larsson.Foto: Lena Gunnarsson
Michael Lundin-Johansson från Bor, får sitt exemplar av Kungen i kommunen signerat av Henrik Larsson.Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Under ett hembesök i Växjö före jul satt Henrik Larsson, 36, i en bokhandel och signerade sin senaste bok Kungen i kommunen. Kanske är det för att hans vardag tillbringas i Hollywood som han ville skriva vad han kallar för en kärleksförklaring till den svenska landsbygden.

– Den är skriven på ett icke-specifikt landsbygdsmål, jag har lekt lite med dialekter som ett roligt experiment. Den handlar om livet och kärleken i en småstad i hjärtat av Sverige någonstans söder om Stockholm, säger han.

Annons

Huvudpersonen kommer från den fiktiva småstaden Örkelby och drömmer om en hip hop-karriär i storstan. Henrik Larssons egen resa från hemstaden Växjö till större orter kan delvis ha tjänat som inspiration:

– Men det är inte autofiktion, understryker han.

Tidigare har han även publicerat facklitteratur om indianer, och debutromanen Nefarious släpptes i USA 2011. Han håller just på att översätta Nefarious till svenska, och hans förhoppning är att den ska komma ut även i Sverige. Debutromanen beskriver­ han som en 180 graders vändning från Kungen i kommunen, det är en mörk psykologisk berättelse om mord och ondska på ett hotell. Kanske en oväntad vändning för de läsare som ännu förknippar Henrik med Bullerbyn, men han flyttade faktiskt inte till Hollywood för att satsa på skådespeleriet i första hand.

– Nej, jag har utbildat mig till manusförfattare på American Film Institute.

Hemma i Sverige blev han i början av året omskriven efter ett gästspel i Hollywoodfruar då både flirten med Gunilla­ Persson liksom erkännandet att han rökt cannabis innan inspelningen skapade rubriker. Henrik menar att han tog upp ämnet för att skapa debatt och att han själv har ett så kallat medical card som gör ett medicinskt bruk av marijuana lagligt i Kalifornien. I den egenproducerade serien The Herr Larssons Chronicles på Youtube tar han upp flera olika frågor som engagerar honom i dag.

– Vi lever i en problematisk värld, säger han. Med dagens teknologi kan jag nå ut och samtidigt visa livet i Hollywood.

Kungen i kommunen är dock ren underhållning, och han nämner J.D. Salinger och Vilhelm­ Moberg som två av sina förebilder. Även om han numer kan titulera sig såväl författare som manusförfattare, skådespelare och producent, så ser han sig själv framför allt som konstnär, och just nu är det det skrivna ordet och att läsa klassiker som väcker hans kreativitet. Eller som han säger med ett leende:

– Jag har gått och förälskat mig i det skönlitterära på sistone.

Cecilia Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons