Annons
Nyheter

Nystartad poesiförening på kulturnatten

Workshops, poetry slams och läsningar på udda ställen. Det är några av de aktiviteter som den nystartade föreningen Växjö Scenpoesiförening vill syssla med.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012
Erica Engdahl, ordförande för Växjö Scenpoesiförening, uppträder under kulturnatten.
Erica Engdahl, ordförande för Växjö Scenpoesiförening, uppträder under kulturnatten.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Vi vill bland annat arrangera poetry slams och andra scenläsningar. Men vi vill även åka runt till olika skolor och hålla i workshops, lära eleverna om skrivande och scenteknik som exempelvis hur man ska stå och vart man ska titta, säger Erica Engdahl, som är ordförande för föreningen.

Hon har tidigare hållit i tävlingar, SM-kval och poesiuppläsningar själv, men upptäckte att det fanns ett intresse och ett engagemang för att starta en förening. Erica Engdahl anser att det är viktigt att skicka ett lag till SM i poetry slam varje år och att inte bryta på traditionen sedan 2006. I poetry slam får man tre minuter på sig att läsa egenskriven poesi som betygsätts av en jury.

Annons

– Det är viktigt för breddens skull. Det är kul med lag från olika ställen. Om vi inte skickar tävlande så blir det Malmö, Borås och det blir det ett stort hål österut.

Växjö Scenpoesiförening ska vara med vid två punkter under dagens kulturnatt. Först blir det poesi på Cafè Tufvan på campus i Växjö och sedan blir det gruppläsning på Växjö stadsbibliotek där även författaren Johannes Anyuru uppträder. Men det blir ingen tävling.

– Då är jag med Ingen El poesiorkester där vi är tre personer som står tillsammans och läser dikter. Vi vill beröra och bollar med varandra. Det blir dikter som vi skrivit ihop och separat.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons