Annons
Nyheter

Ödesfrågor ingen vågar röra ett valår

Thord Eriksson diskuterar med sin bok Folk dör här, där han undersöker äldreomsorgens tillstånd och jämför privata med kommunala verksamheter.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2014

För tio år sedan väckte dåvarande finansminister Pär Nuder en känslostorm när han pratade om fyrtiotalisterna som köttberget apropå den demografiska utmaning som Sverige står inför. Alltfler blir allt äldre och det kommer ställa stora krav på framtida förändringar inom äldreomsorgen. Ändå har resurserna dit inte alls ökat i samma takt som behoven. Så de stora frågorna är förstås - hur ska finansieringen lösas och vad kommer inkluderas i det offentliga åtagandet framöver?

Det vill Thord Eriksson diskutera med sin bok Folk dör här där han undersöker äldreomsorgens tillstånd och jämför privata med kommunala verksamheter. Men han går också hårt åt mediernas bild av äldreomsorgen som han menar är vilseledande och sensationslysten.

Annons

Eriksson efterlyser en politisk debatt om den framtida äldreomsorgen som är en het potatis idag. Alla partier är medvetna om att problemen hopar sig vid horisonten, men ingen vill ta i dem. Särskilt inte ett valår. Då håller alla tyst.

Läs också: Sara Beischers Jag ska egentligen inte jobba här

Eva Dandanelle

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons