Annons
Nyheter

Öppna dörrar och högt i tak

Inte ens den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännströms påminnelse om det tragiska 25-årsminnet av massakern på Himmelska fridens torg i Beijing lyckades ta udden av den glada och stolta stämningen när Det fria ordets hus invigdes i går.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2014
Iréne Lindh, skådespelare på Dramaten, iklädde sig rollen som Elin Wägner.
Iréne Lindh, skådespelare på Dramaten, iklädde sig rollen som Elin Wägner.Foto: 
Foto: 
De tre litterära stor­heterna Pär Lagerkvist, Elin Wägner och Vilhelm Moberg var alla närvarande, den senare genom skådespelaren Mats Sturessons läsning.
De tre litterära stor­heterna Pär Lagerkvist, Elin Wägner och Vilhelm Moberg var alla närvarande, den senare genom skådespelaren Mats Sturessons läsning.Foto: 

– Växjö manifesterar här sin ambition att vara en kulturstad och sin ambition att värna det fria ordet. Man ska inte vara främmande utan hemma i Växjö, fortsatte hon dock.

På plats var även Stockholmskonstnären Saadia Hussain som har skapat det konstverk av flera hundra pärlplattor som täcker väggarna i husets stora sal. Varför just pärlplattor? För att det är ett demokratiskt, tillgängligt och begripligt uttryck.

Annons

– Efter flera vändor kan jag verkligen säga att jag känner mig hemma här! sa hon med en blinkning åt Katarina Brännström.

Verksamheten i Det fria ordets hus vilar stabilt på tre ben – att hålla det litterära arvet vid liv, att främja det egna fria uttrycket och att värna yttrande­friheten. Arbetet sker dessutom tillsammans med två tunga aktörer inom det litterära Sverige – Svenska Pen och Sveriges författarförbund, vars vice ordförande Astrid Trotzig påminde om förbundet paroll Ordet är fritt, men inte gratis. Detta handlar inte bara om rätten att få betalt för sitt arbete, utan även om att orden kan kosta författaren allt – livet.

– Det går inte att värna yttrandefriheten och samtidigt stänga dörren om sig. Jag hoppas att ni kommer att blicka både inåt och utåt.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons