Annons
Nyheter

Originell, oväntad och mångskiftande

Sara Shilos roman Falafelkungen är död utspelar sig under kriget mellan Israel och Libanon 1982. Vi möter en brokig familj där pappan dött och den efterlevande familjens röster får träda fram, kapitel för kapitel.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2014
Foto: 
Falafelkungen är död är Sara Shilos romandebut som gavs ut 2005 i Israel. Foto: Dan Porges
Falafelkungen är död är Sara Shilos romandebut som gavs ut 2005 i Israel. Foto: Dan PorgesFoto: 

Det känns oundvikligen extra laddat att läsa boken med tanke på den nuvarande konfliktsituationen i Israel/Palestina. Utan att hjälpa det blir läsningen färgad av nutid.

Sara Shilo håller ett knippe röster mellan ena handens spretande fingrar medan hon prismatiskt lyckas trolla ihop berättelsen om en dag i mamma Simonas liv och barnens: Dudi, Itzik, Kobi och Etti. Raketanfall pågår, människor tvingas ner i skyddsrummen me­dan Shilos berättelse över pappan, Falafelkungens död, och de efter­levandes drömmar, rinner i?väg och krumbuktar sig som en flod.

Annons

Det är en judisk berättelse, mamman härstammar ur en så kallad judeo-arabisk kultur, med rötter i Marocko. Vissa judiska uttryck som förekommer i boken är ej översatta, vilket till viss del exkluderar mig, men trots irritation över det, är detta en av den mest originella, oväntade och mångskiftande roman jag har läst på mycket länge.

Platsen är norra Israel. Språkligt känns översättningen som en högvinst! Från hebreiskan går ett märkligt och personligt romanbygge över till svenska. Sara Shilo gestaltar vår rädsla och fantasi, blandar saga, fiktion och verklighet, Påminner oss om vår utsatta mänsklighet genom likheter, besatthet och fördomar. Där emellan avfyras missilerna.

Tina Persson

Läs också: Bob Hansson, Det sista vi har är våra kroppar, 2012.

Falafelkungen är död

Roman

Författare: Sara Shilo

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons