Annons
Nyheter

På egen önskan gör Krunegård återbesök

Förra besöket gjorde han med Laakso. Tanken var att Markus Krunegård skulle komma tillbaka till Kafé de luxe i Växjö i morgon. Men efterfrågan var så stor att han kommer redan i kväll, för en extrakonsert.
Nyheter • Publicerad 7 november 2014
?Det mesta har varit utsålt så det har varit en väldigt rolig turné så. Jag är otroligt tacksam att folk vill komma?, säger Markus Krunegård.
?Det mesta har varit utsålt så det har varit en väldigt rolig turné så. Jag är otroligt tacksam att folk vill komma?, säger Markus Krunegård.Foto: Andreas Sjödin

Det är en hes Markus Krunegård på andra sidan luren. Om det är en vanlig höstförkylning eller intensivt spelande som är orsaken är oklart, men med tanke på hans schema skulle det mycket väl kunna vara det sistnämnda.

2008 kom låten Jag är en vampyr som blev genombrottet för hans solokarriär. Både innan och efter det har han uppträtt tillsammans med band som Laakso och Serenades. Men nu fokuserar Markus Krunegård på sin solokarriär. I somras släpptes hans femte soloalbum Rastlöst blod.

Annons

Är du rastlös?

– Jag vet inte om jag känner mig rastlös, men det är jag väl. Jag ser det inte som något problem. Det är väl bra, det leder mig framåt. Jag får alltid höra att jag är rastlös.

På hans nya album sjunger han till sin fru i låten Utan dig är jag halv, och om livets svårigheter i Piller i badkaret. Det är så tätt inpå att det nästan känns som att man smygläser hans dagbok när man lyssnar på låtarna.

– Allt är självupplevt, eller i alla fall är det något som jag har känt. Ofta kan det vara något som någon har berättat eller som jag har sett på håll. Det måste alltid vara något som jag bottnar i känslomässigt. Jag är inte så bra på att hitta på.

– Det är någon slags dagboksverksamhet. Jag avundas alla som är poetiska och skriver om något fint om något de kommit på.

Har du ångrat någon text som du har skrivit?

– Jag blev väl varse att jag utsätter folk för passiv rökning när jag skriver. När jag nämner dem vid namn eller saker de har anförtrott åt mig. Jag är väl både en bra lyssnare och dålig på att hålla det jag tycker är mindre viktiga, hemligheter för mig själv. Jag kan väl ibland kanske ha känt att det var onödigt. Men... nej, jag vet inte. Nej, jag ångrar ingenting. Det får vara som det är.

Han harklar sig gång på gång.

– Jag är dålig i halsen så jag hoppas det går att spela fredag, lördag. Det ska det väl göra.

I somras spelade Markus Krunegård på Way out west i Göteborg. Att han kommer till Kafé de luxe är stort. Att han dessutom gör en extraspelning är ännu större. Scenen är mindre än de han brukar uppträda på, men han säger att han är glad att slippa diket mellan sig och publiken som ibland finns på stora spelningar.

Annons

– Jag kan gilla bättre när det blir lättare kontakt mellan publik och scen.

Både fredagens och lördagens spelningar är slutsålda. Dessutom var det han själv som önskade att få komma dit.

– Det ska bli skitkul att spela på Kafé de luxe. Jag tycker Hectorbröderna är härliga och jag gillar det stället som fan. Jag tycker det känns härligt med ett lite mindre ställe.

Vi avslutar samtalet. Markus Krunegård har nu haft tre dagar på sig sedan intervjun att vila rösten innan kvällens spelning. Vi håller tummarna för att det räcker.

Mathilda Muul
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons