Annons
Nyheter

Portade Labyrint är tillbaka

Förra våren blev hiphop-kollektivet Labyrint portat från en spelning på en fritidsgård i Växjö. Orsaken var att polisen tyckte att bandet var drogliberalt och kommunen blåste därmed av allt. I kväll får Labyrint sin revansch, i alla fall nästan.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2012
Aki (tredje personen till höger) i Labyrint tycker att artister får säga vad de vill på scenen så länge de inte uppmanar till hets mot folkgrupp. Foto: pressbild
Aki (tredje personen till höger) i Labyrint tycker att artister får säga vad de vill på scenen så länge de inte uppmanar till hets mot folkgrupp. Foto: pressbildFoto: 

-Det hade varit en riktig revansch om vi hade fått spela på ungdomsgården, men så blev det inte den här gången, säger medlemmen Aki. I stället uppträder bandet på Kafé de Luxe i Växjö.

Det var på skärtorsdagen förra året som Labyrint skulle ha spelat på Teleborg Centrums fritidsgård, men efter påtryckningar från polisen, som tyckte att Labyrint rappade för positivt om cannabisrökning, blev allt inställt. Ett beslut som ledde till en nationell debatt om drogromantisering, hiphop och censur i olika medier. Aki tycker att diskussionen behövdes.

Annons

- Det fick folk att börja analysera hur sjukt det är att polisen kan lägga sig i och styra spelningar, säger han och tillägger att Labyrint fortfarande har problem med att få bokningar på ungdomsgårdar.

-Det känns som om de tror att vi är en djävulsdyrkargrupp. Jag hoppas att de som kritiserade oss förra året kommer på vår spelning och ser att vi inte är så farliga, säger han.

Aki medger att Labyrint rappar om att röka hasch, men han tycker inte att det är bandets ansvar att bestämma vilken sorts musik unga människor ska lyssna på och inte.

-Vi gör inte musik för barn och det är upp till föräldrarna att ha koll på dem. Jag lyssnade mycket på gangsterrap när jag var liten och det är absolut inte orsaken till att jag tog min första spliff senare. Jag och andra lyssnar på den här sortens musik för att den är skön, säger Aki.

Men är det så bra att rappa om droger för unga?

-Vi kommer från förorten och hasch är en stor del av verkligheten där och vi censurerar inte den. Vi berättar bara hur det är. På vägen har det blivit en hel del missförstånd och folk tror att vi är drogliberala men det är vi inte. Vi har haft vänner som har dött av överdoser. Kritikerna tror att vi uppmanar folk till att använda droger – det gör vi inte, säger han och tillägger att de inte spelar vissa låtar på ungdomsgårdar.

Drogliberala eller inte. Sedan den så kallade hiphop-debatten förra våren har det rullat på bra för Labyrint. Bandet har släppt debutalbumet Labababa och singeln Ortens favoriter har visats omkring två miljoner gånger på YouTube. Snart släpper medlemmarna ep:n Broder.

-Det känns roligt. Det går bra för oss och det är kul att kunna leva på musiken, säger Aki.

Varför går det bra för er?

– Jag vill tro att det beror på att vi gör det som vi tycker om att göra och det märks nog i våra låtar. Vi kör hiphop och reggae och stilarna har fått en ny våg. Jag har rappat sedan det var inne förra gången och nu känns det som om det är här för att stanna.

Annons

Kafé de Luxe, Växjö,

fredag 12/10

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons