Annons
Nyheter

Radio nästa station för Victor Linnér

Victor Linnér, skåde­spelare och komiker från Braås och Stockholm, leder Morgonpasset i P3 när de ordinarie­ rösterna går på semester i sommar.
– Jag ska vara den roliga sidekicken, säger han.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2014
Victor Linnér tycker att han har fått Sveriges ­roligaste sommarjobb som sidekick i Morgonpasset på P3.
Victor Linnér tycker att han har fått Sveriges ­roligaste sommarjobb som sidekick i Morgonpasset på P3.Foto: Micke Grönberg
Victor Linnér, skådespelare och komiker från Braås och Stockholm, säger sig ha en morbid humor. ?Det är en charmig smörja?, säger han. Foto: Micke Grönberg
Victor Linnér, skådespelare och komiker från Braås och Stockholm, säger sig ha en morbid humor. ?Det är en charmig smörja?, säger han. Foto: Micke GrönbergFoto: 

Tunnelbanans sorl och plingande knastrar på telefonlinjen. Victor Linnér är på väg in till cen­trala Stockholm för att spela in sketcher åt radioprogrammet Humor­himlen i P3.

–?Det har alltid varit en dröm att få göra radio, och nu börjar karriären änt­ligen ta fart, säger han.

Annons

I sommar flyttar han tillfälligt till Malmö där Morgon­passet ska spelas in, och nattsuddaren Victor­ har redan börjat träna på att gå upp tidigt. Men trots de nya arbetstiderna tycker Victor att han har fått Sveriges roligaste sommarjobb. Från i?går till mitten av aug­usti håller han låda i radion om morgnarna till­sammans med Arantxa Alvarez och Robert Larsson, men han är inte nervös över pressen att vara den roliga sidekicken.

– Nej, tvärtom, det kommer att bli mycket prata från hjärtat och jag föredrar att få vara spontan.

Familjen flyttade från Stockholm till Braås förs­ta gången när Victor var åtta år. Efter några år gick flyttlasset till­baka till stan, men återkom igen när han var 15 år. Han gick Medialinjen på Kungsmadskolan i Växjö. Nu har han valt att bo i Stockholm för att satsa på sin karriär, men familjen finns kvar hemma i Braås.

I Stockholm har han kört en hel del stand up på olika klubbar och bland annat regelbundet deltagit som en av några utvalda komiker i klubben Bad company concept comedy. Redan som femåring ville Victor­ bli seriös skåde­spelare. I cv:t finns till exempel långfilmen Orion med bland andra Johannes Brost och Filip Berg, kortfilmen Den sista natten, liksom flera reklam­filmer. Men sedan han vann stand up-tävlingen Bungy comedy 2010 har humorn färgat karriären alltmer.

– Först var jag rädd att stand upen skulle ersätta­ skådespeleriet, men jag upptäckte att det är snarlika underhållnings­former som går hand i hand.

Som komiker är det viktigt att hitta nya vinklar i sitt material, men man behöver inte nödvändigtvis nischa sig, menar han.

– Jag trodde det i början, men har förstått att det är viktigare att utmärka sig och utvecklas. Mina ämnen brukar handla om mig själv och om för­domar. Det är en charmig smörja. Jag har en morbid humor, säger Victor.

Alla känner alla på olika nivåer i komikervärlden, enligt Victor, och försöker oftast hjälpa fram varandra. Debatten som ny­ligen pågått i media, mellan Karin Adelsköld och Mårten Andersson angående­ kvinnliga komikers dragnings­kraft för betalande publik, tycker Victor har varit nödvändig och bra. Han kallar Karin för en hjälte som vågade ta upp ämnet.

– Vi som är up and coming skulle inte kunna­ ha en offentlig debatt, men Karin och Mårten är så etablerade att de inte riskerar att förlora något. De har sin trogna publik.

Och att kvinnor inte skulle vara lika roliga som män är en myt, slår Victor fast.

Annons

– Om en manlig komiker är dålig på scen brukar det bedömas som att han har en dålig dag, men om en kvinnlig komiker har en dålig dag på scen dras genast slutsatsen att alla kvinnliga komiker är sämre än de manliga. De kvinnliga kollegor jag träffar på klubbarna är minst lika bra, om inte bättre, ändå får de kämpa lite mer i uppförsbacke.

För Victor står just nu Morgon­passet i fokus, och sedan finns drömmen att ta humorn till nästa nivå och arbeta fram mate­rial till en egen entimmesshow. Som support­komiker brukar man få cirka en halvtimme på scen.

Satsa på att öppna åt Johan Glans eller Magnus Betnér, kanske?

– Jag satsar på att Johan Glans ska få öppna för mig, säger Victor snabbt och skrattar medan tåget plingande fortsätter framåt­ station för station.

”Det har alltid varit en dröm att få göra radio, och nu börjar karriären äntligen ta fart.”

Cecilia Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons