Annons
Nyheter

Regionförbundet hyllade kulturarbetare

I går delade Region­förbundet ut årets kulturutmärkelser. Ett av stipendierna går till personerna bakom kulturmagasinet Benshi som vill nyansera kulturdiskussionen.
Nyheter • Publicerad 10 december 2011
Årets kulturutmärkelser från Regionförbundet går till (från vänster): Mark Andersson, Petter Ericsson och Kajsa Nilsson (från kulturmagasinet Benshi), Arne Persson och Petter Ternström (från Konsthändelser vid Yttre Vång), sångerskan Kajsa Palmér, modisten Karin Fransson, Christina Ekström och Margit Forsström (från Elin Wägner-sällskapet). På bilden saknas konstnären Jennie Sällström. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Årets kulturutmärkelser från Regionförbundet går till (från vänster): Mark Andersson, Petter Ericsson och Kajsa Nilsson (från kulturmagasinet Benshi), Arne Persson och Petter Ternström (från Konsthändelser vid Yttre Vång), sångerskan Kajsa Palmér, modisten Karin Fransson, Christina Ekström och Margit Forsström (från Elin Wägner-sällskapet). På bilden saknas konstnären Jennie Sällström. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: Foto Växjö
Foto: Lars-Goran Rydqvist

Varje år delar Regionförbundet Södra Småland ut fyra kulturstipendier à 20 000 kronor för att stödja och uppmuntra främst unga konstnärer med anknytning till Kronobergs län. Dessutom ges ett kulturpris till personer som har gjort en kulturell insats i länet och ett vandringspris,  kallat Årets bubblare, till någon eller några som nyss har påbörjat en spännande utveckling i sitt kulturarbete.

Kulturmagasinet Benshi, som skriver om film, litteratur, musik och teater på nätet, fick kulturstipendiet inom området litteratur. I motiveringen beskrivs magasinet som ”ett lovvärt initiativ till aktuell kulturell debatt och fördjupning på internet.” Dessutom uppmärksammas de för att skriva på ett sätt som även tilltalar den yngre publiken.

Annons

– Ärligt talat har vi inte haft någon ambition att rikta oss till yngre läsare, säger sajtens musikredaktör Mark Andersson. Snarare vill vi skriva brett och till alla åldersgrupper.

På Benshi finns det åtta fasta skribenter som bevakar olika områden. De flesta har sina rötter i Växjö och i stort sett alla har pluggat på Linnéuniversitet. Ordet Benshi är hämtat från den japanska stumfilmseran; den skådespelare som satte ord på handlingen under tiden som filmen pågick kallades just Benshi.

– Vi såg ett behov av att nyansera kulturdebatten och att ge plats till sådant som inte så ofta kommer fram annars, berättar grundaren Petter Ericsson om varför de startade Benshi.

– Det finns tendenser att kulturjournalistiken blir för kort och har mer fokus på betyg än tolkning av innehållet, säger Mark. Där ville vi bidra med mer djuplodande texter, och webben ger automatiskt mer utrymme.

Att de valde att starta magasinet just på nätet är dock främst en ekonomisk fråga.

– Men allt som vi har skrivit på sidan skulle kunna funka i tryck, säger Mark. Det ligger ett redaktionellt arbete bakom, och vi tänker att vi skriver ett kulturmagasin. Inte en blogg.

I höstas gav de ut en antologi med nyskrivna kulturjournalistiska texter.

– Stipendiet innebär att vi kanske kan göra en ny bok, säger Kajsa Nilsson som arbetar med Benshis grafiska profil och design.

– Och att hårt slit lönar sig, att det vi gör är viktigt. Stipendiet ger oss goda möjligheter att spinna vidare på det vi redan börjat på, fortsätter Mark.

– Vi gör det här högst ideellt, så detta är vår första inkomst, säger de och skrattar.

Kajsa Palmér, Tingsryd, Sång. ”Med sin naturliga röst och sin självklara sceniska närvaro har Kajsa stora möjligheter till en framtida karriär som professionell sångerska på landets operascener.”

Karin Fransson, Växjö Konsthantverk, Design.

”Karin har under flera år målmedvetet satsat på en utbildning inom ett mycket speciellt hantverk – som modist, med målet att få arbeta som kostymör inom scenkonsten.”

Kulturmagasinet Benshi / Mark Andersson, Fedja Borcak, Petter Ericsson, Malene Jensen, Erik Lövmo Jonsson, John Palmér Jeppson, Kajsa Nilsson, Christopher Rosenqvist-Cutlip, Caroline Thörnblom, Växjö, Litteratur.

”De åtta skribenterna skriver engagerat om olika konstformer och kulturella fenomen, på ett sätt som tilltalar även den yngre publiken. ”

J ennie Sällström, Lessebo, Konst.

”Samma poetiska anslag återfinns i hennes uttrycksfulla teckningar där hon också lyckas med att förena en märkbar och motsägelsefull känsla av både överflöd och enkelhet i formspråket.”

Lina Mattebo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons