Annons
Nyheter

Små vita lögner

Nyheter • Publicerad 2 mars 2012
Många middagar i den franska sommarnatten. Foto: Atlantic film.
Många middagar i den franska sommarnatten. Foto: Atlantic film.Foto: 

En allvarlig trafikolycka i den varma Parisnatten lämnar en god vän på sjukhus (spelad av den från The Artist Oscarkrönte Jean Dujardin), medan det övriga kompisgänget ändå bestämmer sig för att semestra traditionsenligt på Atlantkusten. Men vännens tillstånd blir en väckarklocka som klämtar fram den ena obekväma sanningen efter den andra.

Så projiceras ett modernt vänskapskollektiv som gått i stå – livskrisande runt 40-åringar som mellan båtturer, ostron och champagne söker hitta tillbaka till sina sanna jag, eller i alla fall sin rätta kärlek. Själsligt riskerar de dock att dräneras lika fort som yachterna i badortens tidvatten.

Annons

Även om Små vita lögner är för lång så finns här en fransk, sympatisk fördragsamhet i ensembleberättandet. Saker får ta sin tid, scener lämnas osorterade. Problemet är i stället innehållet: de roliga scenerna är inte tillräckligt roliga, vännernas problem inte tillräckligt intressant belysta. Och framför allt känns genusskildringen alltför ovetande om sin mossighet – med männen som lever ut och kvinnorna som backar upp (regissörens fru Cotillard undantagen). Så kommer det sig att en samling förstklassiga aktörer levererar från hälften av sin förmåga.

Jon Asp

Se hellre: Guillaume Canets dramathriller Berätta inte för någon som är en mycket tätare film.

Små vita lögner

Regi: Guillaume Canet

Med: François Cluzet, Marion Cotillard, Benoît Magimel

Visas på Palladium

Betyg: 2

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons