Annons
Nyheter

Sommarkärlek i museiparken

Fylls luften av Summer nights och Greased lightning när ni går förbi museiparken? Det är Växjö sommarteater som repeterar för fullt inför premiären av musikalen Grease.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2014
Greaseensemblen repeterar i museiparken inför premiären. Zarah och Fabian Rosell till höger har tränat dans med skådespelarna.
Greaseensemblen repeterar i museiparken inför premiären. Zarah och Fabian Rosell till höger har tränat dans med skådespelarna.Foto: Filip Sjöfors
Både 1950-talskläderna och 1950-talsdansen sitter där, med ett och annat trick från gänget T-Birds i sina skinnpajer.
Både 1950-talskläderna och 1950-talsdansen sitter där, med ett och annat trick från gänget T-Birds i sina skinnpajer.Foto: 
Ljuva Sandy och coola Danny i Tove Åhsbergs och Johan Larssons skepnad.
Ljuva Sandy och coola Danny i Tove Åhsbergs och Johan Larssons skepnad.Foto: 

Kläderna har skickats efter från både USA och England, och T-Birds skinnpajer kommer från tidigare föreställningar runt om i Sverige. Det är tacksamt just nu att rocka­billy-modet fått ett uppsving, vi har inte behövt sy upp allting utan det har gått att köpa in en hel del.

På scenen i museiparken dansar coola killar i skinnjacka och sneakers. Tjejerna virvlar runt i vida klänningar med underkjolar. Repetitionerna av Växjö sommarteaters uppsättning av Grease har pågått i Norrtullskolans lokaler sedan februari, men i juni släpptes de ut i solsken och gröngräs. Att storyn håller fortfarande är Nils Åkesson, regissör och producent, övertygad om:

Annons

– Det är inte bara en låt som blivit en hit, utan varenda låt är känd och alla har en relation till musiken i Grease. Varje gång den sätts upp i olika städer drar den alltid en bred publik.

Under föreställningarna ska hamburgare grillas för försäljning för att förstärka 1950-talsatmosfären, och bilar av dylik modell kommer att stå utplacerade i parken. Stjärn­bilen själv, Greased lightning, hittade Nils utanför Kungsmadskolan. Han satte resolut en lapp på vindrutan om att han var intresserad av att hyra eller köpa den, och det gav resultat.

– Den ska målas gul och ha flammor längs sidan. Vi kommer att köra in den framför scenen när det blir dags för Greased lightning-numret.

Att organisera ett sådant här projekt kräver förstås att all logistik fungerar, och nu har bitarna fallit på plats för Nils Åkesson och Maria Wranå, medproducent, sångcoach och klädansvarig. Jakob Lindahl står för musikarrangemang, Niklas Aronsson för scenografi, och Annika Löwenadler för koreografi.

– Kläderna har skickats efter från både USA och England, och T-Birds skinnpajer kommer från tidigare föreställningar runt om i Sverige. Det är tacksamt just nu att rocka­billy-modet fått ett uppsving, vi har inte behövt sy upp allting utan det har gått att köpa in en hel del, säger Maria Wranå.

Nils och Maria spelar själva två mindre roller som lärarinnan Miss Lynch och danstävlingsdomaren Vince Fontaine. Till de andra rollerna kom det tre hundra sökande från hela landet. De utvalda hör hemma i allt från Helsingborg till Göteborg. Men många talanger hittades i länet, bland annat huvudrollerna Sandy och Danny, som spelas av Tove Åhsberg från Vislanda och Johan Larsson från Lammhult.

– Johan spelade huvudrollen i esteternas slutshow av Legally Blonde­ på Katedralskolan. Vi bestämde oss för honom när vi såg honom uppträda där. Och Tove har en fantastisk röst som gick rakt in i hjärtat.

Tove Åhsberg har tidigare bland annat deltagit i en uppsättning av musikalen Hairspray. Själv hade hon inte förväntat sig att gå hem med huvudrollen.

– Jag hade hoppats på att kanske få in en fot i ensemblen, säger hon.

Så varför tror hon att hon fick rollen?

Annons

– Jag är blond, skrattar hon.

– Hon är en Sandy, skjuter genast Maria in, och hon sjunger som en Sandy ska göra.

Och Tove i Sandys fina, vita klänning tycker det ska bli roligt att få spela tuff i läderkläder i slutet av föreställningen. Men på frågan om Johan Larsson är lika cool som Danny säger Tove snabbt med glimten i ögat:

– Nä, han är jättemesig.

– Ja, jag är en nice guy, håller Johan leende med.

Förutom framgången i Legally Blonde är Johan sångare i rockbandet Bred to Fail. Han spelar dessutom fotboll, så man kan säga att han står inför samma dilemma som Idol-Kevin.

– Framtiden får utvisa om det blir musikal, rockband eller fotboll. Allt är kul, menar han.

Än har Tove inte hunnit känna av premiärnerverna, men Johan medger att han är hyfsat nervös eftersom han inte har någon vana som dansare sedan tidigare. Till sin hjälp har ensemblen bland andra dansinstruktörerna Zarah och Fabian Rosell från Jivers Dancing Club i Växjö, som är vana tävlingsdansare i bugg.

– Det har gått bra med träningen av ensemblen, de har ju de rätta takterna i sig. Nu gäller det bara att nöta in stegen så att de sitter, säger Zarah och Fabian.­

Så kör musiken i?gång igen och Sandys och Dannys klara röster når trädtopparna i Museiparken när de sjunger om sin Sommarkärlek.

Fotnot: Grease spelas mellan den 27 juni–17 augusti.

Cecilia Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons