Annons
Nyheter

Spiders tuffar på som tåget

Kafé de Luxe var på torsdagen hemvist för såväl skramlig garagerock som doomig powertrio-blues när Spiders från Göteborg och Vidunder från Växjö hälsade på.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2012
Sångerskan Ann-Sofie Hoyles i Spiders.
Sångerskan Ann-Sofie Hoyles i Spiders.Foto: Niklas Gustavsson

Spiders har låtit tala om sig en hel del redan och kan sägas tillhöra den våg av starkt 70-talsinspirerad hård rock som Graveyard, också från Göteborg, har banat väg för alltsedan deras succéplatta Hisingen Blues kom ut tidigt 2011.

S piders körde i gång i början av 2010 och då spelade också Graveyards trummis Axel Sjöblad också med bandet. När det blev för mycket med två band för honom rekryterades i stället Ricard Harryson till Spiders. Hittills har man hunnit släppa en EP bestående av fyra spår och en singel. På Kafé de Luxe vädrade man också ett par nya spår så det ska förhoppningsvis inte dröja alltför länge innan debutplattan ser dagens ljus.

Annons

Först ut på scen var dock Vidunder som bjöd på tung, doom-influerad hård rock med starka inslag av blå toner. Bandet bildades så sent som i april 2011, men har trots detta redan en diger samling låtar på sin repertoar. Gruppen varvar både engelska och svenska texter.

När sångaren och gitarristen Martin Prim använder sitt modersmål ger det materialet en nästan folkmusikliknande kvalitet. Den 40 minuter långa spelningen som Vidunder bjöd på med sökande och dovt mullrande basslingor varvat med aggressiva hårdrocksattacker gav mersmak.

Gracious man sätter tonen direkt när Spiders drar i gång. Ricard Harryson och basisten Matteo Gambacorta bildar en rytmsektion med mycket sväng och groove över vilken den skicklige gitarristen John Hoyles briljerar. Sångerskan Ann-Sofie Hoyles har en härligt raspig rockröst och hennes myckna användande av munspel, maracas och tamburin är mer än välkommet.

Välkomna är något också bandet känner sig på Kafé de Luxe. ”Tack för att vi får spela på världens bästa ställe”, säger Ann-Sofie efter andra låten. ”Är det verkligen så?”, ropar någon. ”Det är VERKLIGEN så”, replikerar hon.

Stötiga Nothing like you hör också till kvällens höjdpunkter med Harrysons koskälla som extra krydda. Allra mest imponerar dock den nya låten, som kanske heter Locomotive, vilken tuffar på just som ett tåg.

När man sedan har den goda smaken att avsluta med Alice Coopers gamla örhänge Under my wheels är det bara att konstatera att Spiders är ett liveband som levererar. De som missade torsdagens spelning behöver dock inte misströsta alltför mycket då bandet också kommer att uppträda på sommarens Muskelrock i Blädinge strax utanför Alvesta. Vi ses där!

Den 40 minuter långa spelningen som Vidunder bjöd på med sökande och dovt mullrande basslingor varvat med aggressiva hårdrocks- attacker gav mersmak.

KLAS LUNDGREN

SPIDERS och VIDUNDER

Kafé de Luxe, Växjö, 5/1

Publik: Välfyllt

Längd: Vidunder 40 min, Spiders 35 minuter

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons