Annons
Nyheter

Storfavoriten Loreen vann Melodifestivalen

Hon var tittarnas favorit, experternas favorit och sina motståndares favorit. Tillsynes oberörd intog hon scenen. Med danshiten "Euphoria" vann Loreen Melodifestivalen 2012.
- Det är fortfarande overkligt, säger Loreen till TT Spektra.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2012
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Så enkelt. En lugg, en ensam dansare, en näve konstsnö och låten "Euphoria". Varken självlysande rymddräkter, bombastiska "herregud" eller en kraschad kärlekshistoria med fjolårets vinnare kunde stå emot Loreens mörka scenmagi. Barfota dansade hon upp på Globens scen och tog hem segern i årets Melodifestival med den högsta poängsumman för en vinnare sedan deltävlingarna infördes 2002.

- Det är så overkligt, jag kan inte koppla det. Det var inte förrän de sade mitt namn som jag fattade att jag vunnit. Jag är så van vid att vara en underdog. Jag är så glad och tacksam, så tacksam, säger en lycklig Loreen till TT Spektra minuterna efter avgörandet.

Annons

Kanske var hennes värsta motståndare de förväntningar som lades på henne inför lördagens final. Inte sedan Carola vann Melodifestivalen 2006 har tävlingen haft en lika stor favorit. Innan årets festival drog igång talades det mycket om Danny Saucedo som återvände med det uttalade målet att vinna i Sverige och klå Eric Saades tredjeplats i schlager-EM.

Hon har haft ett extremt hårt tryck på sig under finalens upptakt. Men när hon sjöng vinnarlåten för andra gången släppte allt.

- Jag har varit så pressad under alla genrepen och velat göra bra ifrån mig. Jag har inte haft så tok-kul. Det är så när man har prestationsångest. Men när jag sjöng sista gången, då var det kul, säger hon.

Efter succén i årets första deltävling har Loreens popularitet vuxit lavinartat och "Euphoria" toppar sedan flera veckor Sveriges topplistor.

Under finalveckan drabbades sångerskan av ett virus och så sent som på torsdagen tvingades hon till ett akut läkarbesök för att undersöka stämbanden. Men på lördagen gav hon allt, rösten höll och hon blir Sveriges bidrag i schlager-EM i Baku i maj.

Med Loreen som etta fick Danny nöja sig med en andraplats och sammanlagt 198 poäng jämfört med Loreens 268. Årets mest omskriva artister, Thorsten Flinck och Björn Ranelid, hamnade på plats åtta respektive tio.

Resultatlistan

1. Loreen: "Euphoria" (114 + 154) 268

2. Danny Saucedo: "Amazing" (92 +106) 198

3. Ulrik Munther: "Soldiers" (62 + 26) 88

4. David Lindgren: "Shout it out" (65 + 23) 88

5. Molly Sandén: "Why am I crying" (55 + 22) 77

6. Top Cats: "Baby doll" (35 + 33) 68

7. Dead By April: "Mystery" (25 + 27) 52

8. Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern: "Jag reser mig igen" (3 + 40) 43

9. Lisa Miskovsky: "Why start a fire" (21 + 18) 39

10. Björn Ranelid och Sara Li: "Mirakel" (1 + 24) 25

Fotnot: Ulrik Munther tar tredjeplatsen tack vare fler tittarröster än David Lindgren.

Fotnot 2: Jurypoängen och tittarrösterna inom parentes

Resultathistoria

Högsta poängsumman för en vinnare sedan deltävlingarna infördes 2002: 248 - Afro Dite 2002 och The Ark 2007

Minsta poängsumman för en vinnare sedan deltävlingarna infördes: 182 - Malena Ernman 2009

Största marginalen till tvåan sedan deltävlingarna infördes: 86 - Afro Dite till Mendez 2002

Minsta segermarginalen till tvåan: 3 poäng - Martin Stenmarck till Nanne Grönvall 2005

Två gånger sedan 2002 har en artist som inte fått flest röster av folket vunnit tack vare juryn: Martin Stenmarck 2005 och Charlotte Perrelli 2008

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons